Improwizowanie w kuchni to coś co naprawdę bardzo lubię. A kiedy myślę o szybkim i prostym obiedzie to zawsze na myśl przychodzi mi coś z makaronem. Komponowanie dań gdzie jest on składnikiem bazowym jest o tyle fajne, że wystarczy mieć swoje ulubione i zarazem słone "pary smakowe" i dodać je do ugotowanego makaronu. Makaron z sosem na bazie serka śmietankowego robię bardzo często, na oko, nie zważając na ilości, jedynie na smak. A tym razem wszystko spisałam i postanowiłam się podzielić tym z Wami. Zapraszam na ekspresowy obiad :)
Julia
Składniki:
(4 porcje)
-300g makaronu spaghetti
-100g łososia wędzonego
- 1 średni brokuł
- garść pomidorków koktajlowych
-100g serka śmietankowego
-słoiczek suszonych pomidorów
- 1 cebula biała
- 1 duży ząbek czosnku
- 1łyżeczka masła
-świeża natka pietruszki, tymianek cytrynowy,
- świeżo zmielona sól i pieprz, odrobina suszonego czosnku i mielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
- Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Brokuł rozdzielamy na różyczki i gotujemy na parze (w specjalnym garnku, w parowarze lub na sitku zakrytym pokrywką)
- Cebulę siekamy na drobno, czosnek przeciskamy przez praskę. Pomidory odsączamy z oleju i na nim (około 2 łyżkach) przesmażamy cebulę i przeciśnięty czosnek aż do zeszklenia. Odmierzamy 1/4 szklanki wody z gotującego się makaronu i łączymy z serkiem śmietankowym i suszonymi pomidorami. Składniki blendujemy na gładką masę i dodajemy do przesmażonej cebuli i czosnku. Pomidorki koktajlowe myjemy, kroimy na połówki i wrzucamy do powstałego sosu. Dodajemy do niego również ugotowane na parze różyczki brokułu.
- Finalnie doprawiamy do smaku i łączymy z ugotowanym makaronem i masłem (ważne jest aby zostawić w garnku odrobinę gorącej wody, wtedy sos w towarzystwie masła lepiej połączy się z makaronem) . Serwujemy z łososiem, pokrojonym w paski, natką pietruszki i tymiankiem cytrynowym (naprawdę polecam!). Smacznego :)
jak ja kocham takie smaki:)
OdpowiedzUsuń