czwartek, 5 czerwca 2014

66. Krucho z domieszką zieleni czyli: pyszne ciasteczka z suszoną pokrzywą, imbirem i cynamonem!

Serwus! Witamy po nieco dłuższej nieobecności, która spowodowana była wirem obowiązków na uczelni.. Jutro jest ostatni dzień letniego semestru, a z uwagi na to, że nam na szczęście udało się zapiąć wszystko na ostatni guzik dziś zapraszamy Was na pyszne ciastka! 
Nasze ciastka sporządziłyśmy z domieszką suszonej pokrzywy, o przepięknej zielonkawej barwie, która nadała tym małym wypiekom nutkę wytrawności! Jeżeli lubicie delektować się kruchymi wypiekami popijając je ciepłym mlekiem lub aromatyczną kawką i czasem poeksperymentować w kuchennym zaciszu to jest to z pewnością coś dla Was! 
Spokojnie.. nasz przepis z pewnością Was nie poparzy, a więc serdecznie i smacznie zapraszamy wszystkich do wypróbowania!     (:


Składniki:

1,5 szklanki przesianej mąki tortowej

2 żółtka

1 łyżka śmietany 12% lub 18%

140g dobrze schłodzonego masła pokrojonego w plastry

150g liści pokrzywy

pół szklanki cukru trzcinowego (lub białego)

cynamon, imbir - do smaku 

1 rozkłócone żóltko (lub całe jajo) do posmarowania wierzchu ciastek




Przygotowanie:

  • Całą pracę rozpoczynamy od krótkiego zblanszowania wrzątkiem, ostudzenia, posiekania i osuszenia liści pokrzyw (ja posiekaną pokrzywę wyłożyłam na tacy wyścielonej papierem do pieczenia i suszyłam na balkonie ok. 2h - co jakiś czas liście obracałam tak, by równomiernie się wysuszyły). Po wysuszeniu pokrzywy przystępujemy do wyrobienia ciasta kruchego: mąkę, cynamon i imbir przesiewamy na stolnicę, dodajemy plastry masła i rozcieramy je palcami wraz z mąką aż do jak najdokładniejszego połączenia, kolejno dodajemy wysuszone i posiekane liście pokrzyw. W miseczce mieszamy żółtka ze śmietaną i cukrem i dodajemy je do mąki połączonej z masłem. Następnie dość sprawnie i szybko zagniatamy dłońmi zwarte ciasto. Zagniatamy je w kulkę, lekko spłaszczamy owijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok.1h. 

  • Chwilę przed końcem chłodzenia nastawiamy piekarnik do temperatury 180*C (termoobieg). Schłodzone ciastka rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 1,5cm. Na rozwałkowanym cieście wycinamy kółka (lub inne kształty) za pomocą rantu filiżanki, szklanki  lub foremek. Kółka wykładamy na blasze wyścielone papierem do pieczenia. Wierzch ciastek można ponacinać np. za pomocą noża tworząc wzorek (opcjonalnie) i posmarować rozkłóconym żółtkiem (będą wtedy bardziej złociste).  Ciastka pieczemy 10-12 minut  aż do ozłocenia powierzchni (czas zależy od rodzaju piekarnika). Ciastka podajemy posypane cukrem pudrem lub saute, smacznego próbowania, kochani! (:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz