sobota, 20 września 2014

85. Wytrawna tarta, czyli por, boczek, cebula na półkruchym cieście.

Witajcie Kochani. Na pewno korzystacie z ostatnich ciepłych dni jakimi zaskoczył nas wrzesień. My jak najbardziej! Spacer zamiast podróży zatłoczonymi autobusami, posiłek na świeżym powietrzu... 
Co dziś na obiad? Może na początek macie ochotę na przystawkę? Zapewniamy Was, że tarta, którą Wam dziś zaserwujemy będzie bardzo syta i pyszna. 
Wiadomo, jako kobiety, które mają w jakiś tam sposób zakodowany w głowach modny dziś fit tryb życia, nie zajadamy się tłustościami, ale chyba każdy raz na jakiś czas lubi skusić się na kawałek takiego cuda. Niby proste, składników też nie za wiele, a połączenie smaków smakuje praktycznie każdemu. Oczywiście można tworzyć mnóstwo wariacji na temat takiej tarty, dodawać inne warzywa, sery, twarogi, wszystko co będzie nam smakować i na co mamy ochotę. Tymczasem zapraszamy Was na naszą - z boczkiem i porem. 



Składniki na półkruche ciasto

ok. 250 g mąki
ok. 130 g masła (zimnego)
odrobina soli (szczypta lub dwie)
pół łyżeczki cukru
łyżka śmietany 18%*
1 żółtko


Przygotowanie

Masło kroimy nożem na małe kawałki, wrzucamy do miski, przesiewamy mąkę do tej samej miski i "dziabiemy" dalej masło z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy je najlepiej drewnianą łyżką, a później dosłownie chwilę wyrabiamy dłonią - im krócej będziemy wyrabiać ciasto, tym będzie bardziej kruche. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w folię i do lodówki.

Składniki na farsz

1 duży por (lub 2)
spory kawałek boczku wędzonego (lub nie, ilość też zależnie od upodobań)
2- 3 jaja (u nas 2 jaja i białko, które zostało po oddzieleniu żółtka do ciasta)
250-300 g śmietany 18%*
odrobina kurkumy
sól i pieprz do smaku
szczypiorek
pół średniej cebuli
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta tymianku
* Do przygotowania dania użyłyśmy śmietany firmy Polmlek

Przygotowanie


  • Pora kroimy w krążki, boczek i cebulę w kostkę. Na rozgrzanej patelni smażymy boczek, gdy wytopi się już trochę tłuszczu wrzucamy por i cebulę. Smażymy chwilę aż zmiękną i odkładamy na bok. Do miski wlewamy śmietanę, wbijamy jajka i mieszamy rózgą. Dodajemy przyprawy, zioła i odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
  • Ciasto rozwałkowujemy na (mniej więcej) kształt koła tak, aby w każdym miejscu było równej grubości i wykładamy na formę do tarty. Lekko dociskamy do krawędzi formy, obcinamy z brzegów nadmiar ciasta i nakłuwamy widelcem na całej powierzchni dość gęsto (aby ciasto podczas pieczenia nie wybrzuszało się). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut (do lekkiego zrumienienia). Szczypiorek kroimy i odkładamy na bok. 
  • Po podpieczeniu (nie wyłączamy piekarnika), na ciasto wykładamy podsmażony farsz- boczek, cebulkę i pora. Na to wylewamy mieszankę śmietanowo- jajeczną, posypujemy połową pokrojonego szczypiorku i wstawiamy do piekarnika na ok. 25- 30 minut w taką samą temperaturę jak ciasto. Po tym czasie wyjmujemy, nie czekamy aż wystygnie, posypujemy resztą szczypiorku, kroimy i zjadamy! Taka tarta smakuje na zimno jak i na ciepło. Smacznego!






















2 komentarze:

  1. Tarta jest przepyszna. Robię już kolejny raz. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń