wtorek, 5 listopada 2013

9. Listopadowy wieczór na słono, czyli serowo-czosnkowe krakersy z dipem sezamowo-pomidorowym



Często miewamy takie dni, że nie mamy wcale ochoty na słodkości. Wręcz przeciwnie, bo mamy chęć by przegryźć coś słonego. Sklepowe półki kuszą nas szerokim wyborem słonych przekąsek przeróżnych marek – jednak ja jestem zdania, iż warto je sporządzić samemu w domu. Jeśli już się zabierzecie to pójdzie jak z płatka, a przy okazji będzie taniej, zdrowiej, no i satysfakcjonująco, ponieważ  włożymy w to własną pracę. 
Słone przekąski jak wiemy, idealnie sprawdzają się na luźnych spotkaniach z przyjaciółmi, przy oglądaniu meczu lub filmu, świetnie komponują się z piwem i są  po prostu wspaniałym wariantem na zaspokojenie chętki na coś.. na słono. 
Dziś naszła mnie ochota na domowe krakersy, a żeby im nie było smutno sporządziłam wyrazisty dip o przepięknym kolorze i bogatej gamie smakowej. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!



Krakersy serowo-czosnkowe z dodatkiem ziół

70g masła

niepełna szklanka mąki pszennej 

1 żółtko

1 szklanka startego sera twardego, dojrzewającego (lub zwykłego)

1 ząbek czosnku

Sól, pieprz, oregano – do smaku

 Przygotowanie

  • Masło miksujemy z tartym serem, czosnkiem, oregano  i pieprzem na średnich obrotach miksera- aż do dokładnego połączenia się składników. 
  • Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i łączymy wraz z masą maślano-serową rozcierając palcami aż do połączenia składników – czynność tą można również wykonywać siekając nożem. Kolejno dodajemy jajko i szybko zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.
  •  Otrzymane ciasto „rozwałkowujemy” dłońmi na kształt przypominający rulon (jak na zdjęciu), owijamy folią i wstawiamy je do lodówki na ok.30 min w celu schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i zabieramy się do sporządzenia dipu. 




Dip sezamowo-pomidorowy z nutą migdałów
  
1/2 szklanki ziaren sezamu

1/3 szklanki płatków migdałów

1 łyżka oliwy z oliwek

Ok. 15 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w połówki

1 ząbek posiekanego czosnku (lub więcej, wedle uznania)

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka keczupu

Kilka listków świeżej mięty

Słodka papryka, kilka kropelek tabasco w płynie, szczypta kurkumy, szczypta cukru, sól, pieprz


Przygotowanie:

  • Na mocno rozgrzaną patelnią wysypujemy ziarna sezamu oraz migdały i prażymy je na złoty odcień. Pod koniec prażenia dodajemy 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowane składniki wysypujemy do głębokiej miski, dodajemy połówki pomidorków, świeżą miętę posiekany czosnek oraz sok z cytryny i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę (jeśli masa wyda nam się zbyt gęsta możemy delikatnie podlać ją oliwą). 
  • Na koniec doprawiamy do smaku słodką papryką, tabasco, cukrem, kurkumą solą i pieprzem – lub wedle naszych upodobań smakowych. Tak przygotowany dip odstawiamy do lodówki. 

  • Z lodówki wyciągamy schłodzone ciasto i kroimy je na plasterki grubości ok.2cm, kładziemy je na blachy wyłożone papierem do pieczenia, obficie posypujemy świeżo zmieloną solą i pieprzem i pieczemy od 13 do 15min – uważając by się nie spaliły. Życzymy smacznego chrupania!

5 komentarzy:

  1. nigdy nie piekłam, muszę podkraść ten przepis bo wyglądają cudnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniami, wyglądają smakowicie :)
    Ostatnio chodzą za mną właśnie przekąski na słono, takie cudeńka schrupałabym z rozkoszą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, idealne żeby sobie coś szybko chrupnąć gdy tylko najdzie ochota :D Polecamy baaardzo!

      Usuń
  3. świetny pomysł :) Dodaję do zakładek :)

    OdpowiedzUsuń