Często miewamy takie dni, że nie mamy wcale ochoty na
słodkości. Wręcz przeciwnie, bo mamy chęć by przegryźć coś słonego. Sklepowe
półki kuszą nas szerokim wyborem słonych przekąsek przeróżnych marek – jednak
ja jestem zdania, iż warto je sporządzić samemu w domu. Jeśli już się
zabierzecie to pójdzie jak z płatka, a przy okazji będzie taniej, zdrowiej, no
i satysfakcjonująco, ponieważ włożymy w
to własną pracę.
Słone przekąski jak wiemy, idealnie sprawdzają się na luźnych spotkaniach z
przyjaciółmi, przy oglądaniu meczu lub filmu, świetnie komponują się z piwem i
są po prostu wspaniałym wariantem na
zaspokojenie chętki na coś.. na słono.
Dziś naszła mnie ochota na domowe
krakersy, a żeby im nie było smutno sporządziłam wyrazisty dip o przepięknym
kolorze i bogatej gamie smakowej. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu!
Krakersy serowo-czosnkowe z dodatkiem ziół
70g masła
niepełna szklanka mąki pszennej
1 żółtko
1 szklanka startego sera twardego, dojrzewającego (lub
zwykłego)
1 ząbek czosnku
Sól, pieprz, oregano – do smaku
Przygotowanie
- Masło miksujemy z tartym serem, czosnkiem, oregano i pieprzem na średnich obrotach miksera- aż do dokładnego połączenia się składników.
- Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól i łączymy wraz z masą maślano-serową rozcierając palcami aż do połączenia składników – czynność tą można również wykonywać siekając nożem. Kolejno dodajemy jajko i szybko zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.
- Otrzymane ciasto „rozwałkowujemy” dłońmi na kształt przypominający rulon (jak na zdjęciu), owijamy folią i wstawiamy je do lodówki na ok.30 min w celu schłodzenia. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i zabieramy się do sporządzenia dipu.
Dip sezamowo-pomidorowy z nutą migdałów
1/2 szklanki ziaren sezamu
1/3 szklanki płatków migdałów
1 łyżka oliwy z oliwek
Ok. 15 sztuk pomidorków koktajlowych pokrojonych w połówki
1 ząbek posiekanego czosnku (lub więcej, wedle uznania)
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka keczupu
Kilka listków świeżej mięty
Słodka papryka, kilka kropelek tabasco w płynie, szczypta
kurkumy, szczypta cukru, sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na mocno rozgrzaną patelnią wysypujemy ziarna sezamu oraz migdały i prażymy je na złoty odcień. Pod koniec prażenia dodajemy 1 łyżkę oliwy i dokładnie mieszamy całość. Tak przygotowane składniki wysypujemy do głębokiej miski, dodajemy połówki pomidorków, świeżą miętę posiekany czosnek oraz sok z cytryny i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę (jeśli masa wyda nam się zbyt gęsta możemy delikatnie podlać ją oliwą).
- Na koniec doprawiamy do smaku słodką papryką, tabasco, cukrem, kurkumą solą i pieprzem – lub wedle naszych upodobań smakowych. Tak przygotowany dip odstawiamy do lodówki.
- Z lodówki wyciągamy schłodzone ciasto i kroimy je na plasterki grubości ok.2cm, kładziemy je na blachy wyłożone papierem do pieczenia, obficie posypujemy świeżo zmieloną solą i pieprzem i pieczemy od 13 do 15min – uważając by się nie spaliły. Życzymy smacznego chrupania!
nigdy nie piekłam, muszę podkraść ten przepis bo wyglądają cudnie
OdpowiedzUsuńKoniecznie! A i z dipem można pokombinować :)
UsuńMniami, wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuńOstatnio chodzą za mną właśnie przekąski na słono, takie cudeńka schrupałabym z rozkoszą :)
Oj tak, idealne żeby sobie coś szybko chrupnąć gdy tylko najdzie ochota :D Polecamy baaardzo!
Usuńświetny pomysł :) Dodaję do zakładek :)
OdpowiedzUsuń