sobota, 21 grudnia 2013

25. Pierwszy dzień zimy: czyli choinkowe pierniczki 3d!

Hej,hej!(;
Dziś pierwszy kalendarzowy dzień zimy, której się niestety wcale nie czuje.. I chyba każdy by o białej zimie zapomniał, gdyby nie to, że za 3 dni większość z nas zasiądzie do wigilijnego stołu!
Zapach świąt kojarzy nam się przede wszystkim z zapachem choinki i.. pierników.
Charakterystyczny korzenny aromat, który podczas pieczenia wypełnia cały dom ma magiczną moc i wprowadza wszystkich w świąteczny, rodzinny klimat. 
Korzystając z tego, że święta tuż, tuż zapraszamy Was dzisiaj na sprawdzony przepis na pierniczki!
Korzystam z tego przepisu co roku, a pochodzi on ze starej książki Kuchnia Polska z charakterystyczną drewnianą łyżką ozdobioną w łowicki strój (prawie każdy ma ją w kuchni, więc na pewno ją kojarzycie!) 
Do wykonania takich choinek potrzebny nam jest specjalny zestaw foremek gwiazdek o różnej wielkości. Foremki te nie są drogie, a choinki są naprawdę efektowne zarówno na prezent, ale i sprawdzają się jako dekoracja świąteczna.
Zapraszamy! (;


Składniki (na ok.20 choinek) :

ok.1g cukru na karmel
65ml wodu na karmel
200g cukru 
125g miodu akacjowego
po pół łyżeczki  przypraw : goździki, cynamon, gałka muszkatołowa lub pół paczki gotowej przyprawy do piernika
600g mąki + do posypania
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajo
50g stopionego masła

Lukier:
1 białko
szczypta soli
1 szklanka przesianego cukru pudru
barwniki - opcjonalnie
rękaw cukierniczy



Przygotowanie: 


  • Przyrządzamy karmel: cukier prażymy na patelni na silnie rumiany kolor. Do cukru dolewamy wodę i zagotowujemy. Pozostały cukier dodajemy do gorącego karmelu, dokładnie mieszamy - a gdy całość się w miarę dokładnie rozpuści dodajemy płynny miód, przyprawy, zgotowujemy i ostudzamy. 



  • Mąkę i sodę przesiewamy do miski, dodajemy przestudzoną masę cukrową, jaja, stopiony tłuszcz, dokładnie mieszamy.




  • Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Wykładamy na stolnicę dość obficie posypanej mąkę. Zagnieść ciasto jak na pierogi, wyrobić na zwarte, dość elastyczne ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy mąkę, jeśli zbyt gęste dolewamy po odrobinie wody.  Ciasto odstawiamy na 30 min by wypoczęło. 



  • Ciasto dzielimy na trzy części, każde wałkujemy na grubość ok.1-1,5cm. Wycinamy gwiazdki o różnym rozmiarze. Pieczemy na blachach wyścielonych papierem do pieczenia od 5 do 8min na złotobrązowy kolor. Kolejno studzimy pierniczki.

  • Gdy pierniczki stygną zabieramy się za przygotowanie klasycznego lukru: białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli na najwyższych obrotach miksera. Kolejno stopniowo wsypujemy cukier puder nie przestawając miksować. Gdy masa osiągnie dość zwartą , ale jeszcze lejącą konstysencję dodajemy barwnik ( opcjonalnie) i umieszczamy w rękawie cukierniczym.
 

  • Gwiazdeczki kładziemy jedną na drugą wyciskając na środek spodu i wierzchu każdej gwiazdki kleks lukru - w celu dokładnego sklejenia całości. Dekorujemy wedle gustu i możliwości! Owocnego przygotowania do świąt! (;






2 komentarze: