poniedziałek, 24 listopada 2014

106. Słodkie popołudnie, czyli kruche ciasteczka z ziarnami

Zima zbliża się wielkimi krokami i daje nam o tym znać mrożąc nam nosy i policzki. W ciągu takiego zimnego dnia dobrze schrupać sobie coś pożywnego... na przykład ciasteczka z ziarnami słonecznika, sezamu, orzechami z dodatkiem cynamonu i kardamonu (mieszanka od Ziarenkowo) w miodowym karmelu. Doskonale kruche maślane ciastka pokryte chrupką mieszanką ziarenek do tego ciepła herbata i nie potrzeba nic więcej w jesienne chłodne popołudnie lub wieczór! Wykonanie ciastek jest banalnie proste, a smak naprawdę warty uwagi. Zapraszamy do oglądania, smakowania, próbowania...



Składniki na ciastka

ok. 300 g mąki
100-120 g cukru trzcinowego (najlepiej nierafinowany dry demerara)
1 żółtko jaja
łyżka śmietany 18%
ok. 170 g masła 

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski (u nas wszystkie składniki zostały wrzucone do misy malaksera i w nim połączone, oczywiście można wyrobić ciasto ręcznie) i siekamy z nią masło, dodajemy cukier, żółtko i śmietanę i wyrabiamy gładkie ciasto (mogą być widoczne kryształki cukru, jeśli użyjemy tego zaproponowanego przez nas, można użyć także zwykłego, białego cukru). Formujemy z ciasta kulkę, wkładamy w folię i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego dowolnego kształtu ciasteczka (u nas okrągłe), układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkową półkę. Pieczemy ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy kolejny etap - masę na wierzch ciasteczek.



Składniki na ziarenkową masę (na wierzch ciastek)

 ok. 150- 200 g ziarenek (można użyć po prostu podprażonych ziaren słonecznika i sezamu wymieszanych z cynamonem)
3 łyżki śmietanki 30%
łyżka miodu wielokwiatowego
łyżka cukru trzcinowego 
ok. 30 g masła (pozostałość kostki masła użytej do przygotowania ciastek)















Przygotowanie

Do garnuszka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, gdy się połączą wkładamy miód i cukier. Gotujemy ok. 2-3 minuty i wrzucamy ziarenka. Mieszamy aż złocista masa pokryje wszystkie ziarenka. Na podpieczone (10 minut) ciasteczka wykładamy masę i rozciągamy po ich powierzchni łyżeczką (lub palcami, ale uwaga! masa bardzo gorąca). Wkładamy je do piekarnika na kolejne 10 minut (można zwiększyć odrobinę temperaturę na ok. 200 stopni), po upieczeniu, gdy będą rumiane wykładamy na kratkę i studzimy. Po wystudzeniu dzielimy się z innymi lub zjadamy sami ;) Smacznego!





Wasze pomysły na osłodę jesiennych wieczorów

5 komentarzy:

  1. Nie ma na co czekać, tylko już zabierać się za te ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Umarłam, i powstanę tylko po kilku(nastu) takich cudach.
    Muszą być boskie!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba raz dwa zakasać rękawy i zabrać się za przygotowanie tych szybkich ciasteczek, bo u nas nie został z nich już nawet okruszek... :)

      Usuń
  3. ciastka rewelacja :) - trochę zmodyfikowane jako musli z orzechami i słonecznikiem + cukier waniliowy

    OdpowiedzUsuń