Witamy! Kolejny jesienny dzień, zima coraz bliżej, wieczory coraz
dłuższe i bardziej smutne. Na takie dni najlepiej przygotować coś, co
zaspokoi chęć na słodycz i poprawi nam humor. Cudownie delikatny i
gładki serniczek w formie dwukolorowej tarty. Klasyczna jasna masa
serowa i druga przypominająca w smaku nutellę. Pyszności! Do tego kruche
ciasto z orzechami laskowymi, oj jest naprawdę kruchutkie. Polecam
wszystkim miłośnikom sernika, naprawdę warto wypróbować ten prosty
przepis. Zapraszamy!
Składniki
Kruche ciasto na spód
100 g płatków owsianych górskich zmielonych na mąkę
garść orzechów laskowych zmielonych (razem z płatkami)
2 żółtka
3/4 kostki masła (wcześniej wyjętej z lodówki)
ok. 1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
Przygotowanie
- Zagniatamy klasycznie kruche ciasto. Mąkę i cukier puder przesiać na stolnicę, następnie rozetrzeć z masłem (najpierw "podziabać" nożem, później ugnieść palcami), dodać dwa żółtka, zagnieść i dodać zmielone płatki owsiane i orzechy.
- Tak przygotowane ciasto wsadzić na pół godziny do lodówki, lub na parenaście minut do zamrażarki.
- Formę do tarty (w moim przypadku zwykła tortownica o średnicy 24 cm) wysmarować masłem i wyłożyć schłodzonym ciastem. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut.
Masa serowa 1
ok 200 g sera mascarpone
500 g sera białego (półtłusty/ tłusty)
ok. 1/3 szklanki mleka zagęszczonego (takie do kawy, ja użyłam http://www.abis.pl/abis_graf/070106c1.jpg )
1/2 szklanki cukru pudru
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
2- 3 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (użyłam domowego)
2 całe jaja
Masa serowa 2
(dodatki do masy serowej 1)
łyżka gorzkiego kakao
łyżka masła orzechowego (użyłam domowego)
kilka orzechów laskowych
- Mielimy biały ser na gładką masę, łączymy z mascarpone i dodajemy wszystkie składniki po kolei. Mieszamy blenderem wszystkie składniki aż osiągniemy gładką, jednolitą masę.
- Dzielimy masę na 2 części, jedną przekładamy do miski (białej zostawiamy więcej), resztę zostawiamy w blenderze i dodajemy kilka orzechów laskowych, łyżkę masła orzechowego i kakao. Mieszamy na gładką masę.
- Białą masę przekładamy do podpieczonego spodu, wstawiamy do piekarnika (takze 180 stopni) i po 10 minutach wyjmujemy i nakładamy na wierzch ciemną masę serową. Pieczemy ok. godzinę. Na następny dzień ozdobiłam ciasto polewą czekoladową: 6 kostek czekolady 70% kakao, 2 łyżki śmietanki 30%, łyżeczka miodu. Smaczego :)
smutnych wieczorów nie lubię, ale takie słodkości bardzo! :D
OdpowiedzUsuńTakie kruche ciasto z dodatkiem orzechów to dla mnie coś nowego, ale brzmi fantastycznie! Zwłaszcza w połączeniu z dwiema wspaniałymi warstwami serowymi...mmm. Smutne wieczory czasem są potrzebne - choćby po to, żeby móc bezkarnie pocieszać się takimi pysznościami ;)
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, bo te zmielone orzechy nadają nie tylko smaku, ale i konsystencja ciasta jest niesamowita :) I cóż... w takie wieczory to i wyrzuty sumienia mniejsze po zjedzeniu takich słodkości! :D
UsuńWygląda cudownie :) Uwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńCUD….MIÓD, przepysznie wygląda………
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny