poniedziałek, 28 października 2013

7. Figa nie z makiem, czyli pieczona figa w wersji na słodko



Często sobie myślę ile bym dała, aby na każdym podwórku i w każdym parku rosły przesłodkie i orzeźwiające ludzkie podniebienia figi. A to dlatego, że każdy kto choć raz spróbował wie, że żadne suszone odpowiedniki dostępne w Polsce nie zastąpią tych świeżych. Otóż świeże figi idealnie komponują się z mięsem, serami, pasują do sałatek, makaronów, ciast oraz… deserów! 
Dzisiaj naszła mnie ochota na figi pieczone, z delikatną nutką wanilii, cynamonu, malin i mięty. Mój dzisiejszy przysmak jest idealną alternatywą na podwieczorek dla dwojga, ponieważ jak już wspomniałyśmy wcześniej - wszystko co słodkie, a zarazem pyszne najlepiej smakuje w towarzystwie osób nam najbliższych. Zapraszamy! 



Składniki ( dla 2 osób):

2 spore, dojrzałe figi

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka aromatu waniliowego (najlepiej takiego do kawy)

2 łyżeczki konfitury z malin (najsmaczniejsza byłaby domowa)

2 łyżeczki białego, wytrawnego wina

2 łyżeczki śmietanki 30%

Odrobina cukru z prawdziwą wanilią

Kilka listków tymianku - opcjonalnie


Sos:

 ¼ szklanki śmietanki
2 łyżeczki posiekanej mięty
Pół łyżeczki miodu lub aromatu waniliowego


Na wierzch

garść płatków migdałów, 1 łyżeczka konfitury, listki mięty




Przygotowanie:  

  • Piekarnik nastawiamy rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. 
  • Figi dokładnie myjemy i nacinamy je na krzyż lub „w gwiazdkę” (w taki sposób, jak na zdjęciu). Do środka wlewamy po kolei wszystkie składniki  (czyli ½ każdej proporcji na jeden owoc) – miód, aromat, śmietankę, wino, konfiturę  tak aby wszystkie składniki rozprowadziły się dokładnie po naciętym miąższu. 
  • Następnie wierzch posypujemy cukrem, cynamonem oraz tymiankiem. Tak przygotowane figi wstawiamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy od 15 do maksymalnie 20minut.
  • W tym czasie przygotowujemy sos – śmietankę łączymy z miętą, miodem lub aromatem waniliowym wstawiamy do lodówki i zostawiamy go tam aż do wyjęcia fig z piekarnika.
  • Następnie migdały wysypujemy na rozgrzaną patelnię i prażymy je, dość często mieszając – pilnując by się nie spaliły.
  • Po upływie czasu pieczenia figi układamy na talerzu i podajemy polane sosem śmietankowo-miętowym oraz z odrobiną konfitury malinowej i posypujemy prażonymi migdałami. Idealnie komponują się również ze świeżymi liśćmi mięty. Smacznego!
 

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. I zapewniamy, że takie właśnie są! ;) A ten smak tego soku, który puszczają figi mieszając się z innymi składnikami.. Cud,miód malina! Naprawdę warto kupić nawet kilka sztuk i wypróbować, dziękujemy za komentarz (;

      Usuń
  2. Cudnie wyglądają :) Musiały smakować naprawdę wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń