wtorek, 24 grudnia 2013

26.Radośnie i świątecznie: czyli obłędna tarta z makiem!

Kochani!!!
Wraz z Aleksandrą życzymy Wam wszystkim zdrowych i pogodnych świąt Bożego narodzenia, pięknej wigilii, mnóstwa prezentów, a przede wszystkim peeełnych brzuchów i rodzinnej atmosfery! (;

Dziś krótko i na temat: zapraszamy Was na tartę z makiem! Ze względu na mak danie można zaliczyć do świątecznych, ale swoją rolę spełni również w innych okolicznościach, także koniecznie zapraszamy do spróbowania! (;


Składniki:

Ciasto:
kostka zimnego masła
2 szklanki mąki
1/4 szklanki kakao
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 żółtka
opcjonalnie: cynamon

Masa:
200ml śmietanki 36% schłodzonej
pół szklanki cukru pudru
1 łyżeczka irish cream lub innego ulubionego aromatu
2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy + odrobinę do dekoracji
200g maku
2 szklanki mleka 2%
1/4 szklanki płynnego miodu
opcjonalnie: cynamon, gwiazdki anyżu



Przygotowanie:

  • Mak dokładnie płuczemy z zimnej wodzie, umieszczmy go w misce, ponownie zalewamy zimną wodą i sitkiem usuwamy nieczystości pływające na powierzchni. Kolejno umieszczamy go w rondlu, zalewamy gorącym mlekiem i gotujemy ok.15 minut na wolnym ogniu. Po osiągnięciu tego czasu odsączamy go na sicie lub gazie i odstawiamy.


  • Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche, splaszczamy je, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na pół godziny. Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką i wylepiamy nim dno formy do tarty. Ciasto nakuwamy widelcem na całej powierzchni lub wysypujemy na nie fasolę (w celu równego upieczenia powierzchni). Pieczemy 15-20minut. Finalnie studzimy. Jeśli po wylepieniu formy do tarty zostanie nam trochę ciasta możemy powylepiać ciasteczka i upiec na blaszy obok kruchego spodu i ozdobić nimi naszą tartę! (;



  • Zabieramy się do sporządzenia masy: schłodzoną kremówkę ubijamy na jak najwyższych obrotach miksera, kolejno porcjami dodajemy cukier puder i ulubiony aromat ciągle miksując. Do sporządzonej masy dodajemy jeszcze miód, startą skórkę z pomarańczy i pół porcji odsączonego maku i tym razem tylko delikatnie całość mieszamy łyżeczką. 




  • Całą powierzchnię wystudzonego spodu wysmarowujemy płynnym miodem, kolejno równo, po całej powierzchni rozprowadzamy drugą połową odsączonego maku. Na porcję maku wykładamy masę śmietanową i całość wyrównujemy szpatułką lub długim nożem. Dekorujemy wedle uznania.  Jeszcze raz życzymy wesołych świąt! (;





1 komentarz: