Witamy Was gorąco w baardzo słoneczny, wtorkowy poranek. Już troche wiosenniej się robi, każdy z nas chce dobrze wyglądać, zrzucić trochę zimowego ciała, a przede wszystkim być zdrowym. Właśnie dlatego serdecznie polecamy wszystkim karob - melasę i proszek z chleba świętojańskiego. To propozycja idealna dla alergików, zamiennik kakao i czekolady. Nie jest to (niestety!) powszechnie znany produkt, tak więc udostępnimy Wam sporo informacji na jego temat od samego producenta, ale najpierw coś słodkiego i przepis na ciasto z wyżej wspomnianym karobem i bananami! Zapraszamy!
Składniki
3 łyżki karobu w proszku
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki brązowego cukru
1 duży dojrzały banan (ja użyłam dwóch małych)
3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy!)
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju
kilka orzechów włoskich
Przygotowanie
- Mąkę, karob, proszek do pieczenia, sodę i cukier mieszamy w misce.
- Banana miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy olej i mleko, ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy dżem.
- Łączymy składniki suche z mokrymi, wsypujemy pokrojone orzechy i po wymieszaniu wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego :)
A teraz obiecane informacje na temat karobu i link do facebooka na którym można znaleźć więcej przepisów z jego użyciem (:
MELASA Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO - ciemnobrązowy gęsty syrop z karmelowym posmakiem.
Zalety:
- Produkt naturalny, nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów,
- Bez dodatku cukru - zawiera tylko naturalnie występujące cukry,
- Jest doskonałym źródłem minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor a także wartości odżywczych: białko i węglowodany,
- Posiada właściwości prozdrowotne:
żołądkowo- jelitowych, (refluks żołądkowo-przełykowy) oraz biegunce,
- obniża poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera "złego" cholesterolu,
- może być pomocny w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie,
- nie zawiera kofeiny i jest polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi,
- posiada właściwości wykrztuśne - wspomaga leczenie kaszlu, grypy,
- działa jako przeciwutleniacz usuwając wolne rodniki z organizmu,
- jest bogaty w wapń i fosfor, i dzięki temu może być wykorzystywany w walce
z osteoporozą,
- wspomaga odporność organizmu.
Zastosowanie:
- do samodzielnego spożycia np. 2 łyżki dziennie,
- jako słodzik do ciast, ciepłych i zimnych napojów, jogurtów, mleka,
- jako polewa do lodów i deserów
- do pieczenia chleba, ciast i ciasteczek
Wartość energetyczna i odżywcza 100g produktu:
- wartość energetyczna 1155 kJ/275kcal,
- białko: 1,16-1,18g,
- węglowodany 62 g,
- tłuszcz 0,2-0,6g
PROSZEK Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO - wyśmienity substytut kakao, zamiennik czekolady.
Zalety:
- nie zawiera alergenów, kofeiny i teobrominy obecnej w kakao. Zawiera także mniej tłuszczu i więcej cukru niż kakao.
- pudrowa konsystencja to doskonałe źródło minerałów, witamin oraz wartości odżywczych.
- 100% naturalny produkt.
- nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.
- nie zawiera żadnych alergenów.
Zastosowanie:
Używany do wypieku ciast, ciasteczek, jako zamiennik kakao, jako dodatek do lodów i polew do lodów, w napojach mlecznych i nie mlecznych, w przekąskach.
Pyszniutkie :) !
OdpowiedzUsuń