wtorek, 4 marca 2014

46. Słoneczny poranek i bananowe ciasto z karobem (bez jajek!)

Witamy Was gorąco w baardzo słoneczny, wtorkowy poranek. Już troche wiosenniej się robi, każdy z nas chce dobrze wyglądać, zrzucić trochę zimowego ciała, a przede wszystkim być zdrowym. Właśnie dlatego serdecznie polecamy wszystkim karob - melasę i proszek z chleba świętojańskiego. To propozycja idealna dla alergików, zamiennik kakao i czekolady. Nie jest to (niestety!) powszechnie znany produkt, tak więc udostępnimy Wam sporo informacji na jego temat od samego producenta, ale najpierw coś słodkiego i przepis na ciasto z wyżej wspomnianym karobem i bananami! Zapraszamy!




Składniki

3 łyżki karobu w proszku


2/3 szklanki mąki pszennej
 

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia,


2 łyżki brązowego cukru


1 duży dojrzały banan (ja użyłam dwóch małych)


3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki (najlepszy domowy!)


1/3 szklanki mleka 


1/3 szklanki oleju


kilka orzechów włoskich


 


Przygotowanie
  • Mąkę, karob, proszek do pieczenia, sodę i cukier mieszamy w misce. 
  • Banana miksujemy blenderem na gładką masę, dodajemy olej i mleko, ponownie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy dżem. 
  • Łączymy składniki suche z mokrymi, wsypujemy pokrojone orzechy i po wymieszaniu wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 40 minut - do suchego patyczka. Smacznego :)
Ciasto po upieczeniu jest naprawdę mięciutkie i wilgotne, ale nie gliniaste. Można je udekorować polewą karobową (1 łyżki masła, 1 karobu, 1 łyżka cukru brązowego - masło roztapiamy w garnku dodajemy karob, cukier, mieszamy do połączenia się składników i gotowe), bananem, wiórkami kokosowymi, suszonymi owocami. 
A teraz obiecane informacje na temat karobu i link do facebooka na którym można znaleźć więcej przepisów z jego użyciem (:

melasa i
                puder


MELASA Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO - ciemnobrązowy gęsty syrop z karmelowym posmakiem.

Zalety:

  •     Produkt naturalny, nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów,
  •     Bez dodatku cukru - zawiera tylko naturalnie występujące cukry,
  •     Jest doskonałym źródłem minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń, fosfor  a także wartości odżywczych: białko i węglowodany,
  •     Posiada właściwości prozdrowotne:
                 -  poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach 
                    żołądkowo-  jelitowych, (refluks żołądkowo-przełykowy) oraz biegunce,
                 -  obniża poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera "złego" cholesterolu,
                 -  może być pomocny w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie,
                 -  nie zawiera kofeiny i jest polecany dla osób z wysokim ciśnieniem krwi,
                 -  posiada właściwości wykrztuśne - wspomaga leczenie kaszlu, grypy,
                 -  działa jako przeciwutleniacz usuwając wolne rodniki z organizmu,
                 -  jest bogaty w wapń i fosfor, i dzięki temu może być wykorzystywany w walce 

                    z osteoporozą,
                 -  wspomaga odporność organizmu.

Zastosowanie:

 
- do samodzielnego spożycia np. 2 łyżki dziennie,
- jako słodzik do ciast, ciepłych i zimnych napojów, jogurtów, mleka,
- jako polewa do lodów i deserów
- do pieczenia chleba, ciast i ciasteczek

Wartość energetyczna i odżywcza 100g produktu:

 
- wartość energetyczna 1155 kJ/275kcal,
- białko: 1,16-1,18g,
- węglowodany 62 g,
- tłuszcz 0,2-0,6g
 


puder
PROSZEK Z CHLEBA ŚWIĘTOJAŃSKIEGO - wyśmienity substytut kakao, zamiennik czekolady.

Zalety:


  • nie zawiera alergenów, kofeiny i teobrominy obecnej w kakao. Zawiera także mniej tłuszczu i więcej cukru niż kakao.
  •  pudrowa konsystencja to doskonałe źródło minerałów, witamin oraz wartości odżywczych.
  • 100% naturalny produkt.
  • nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów.
  • nie zawiera żadnych alergenów.

Zastosowanie:

 
Używany do wypieku ciast, ciasteczek, jako zamiennik kakao, jako dodatek do lodów i polew do lodów, w napojach mlecznych i nie mlecznych, w przekąskach.


1 komentarz: