Dzień dobry!
Jest pięknie, słonecznie i zaczyna robić się zielono. Nasz blog już po pięćdziesiątce, ostatnio kalorycznie i słodko, więc dziś pora na coś zdrowszego i lekkiego. Proponujemy Wam na dzisiejszy obiad pyszne, zielone pesto z pistacjami, pietruszką i czosnkiem jako dodatek do makaronu. Danie idealne na wiosenne popołudnia. My nasze pesto połączyłyśmy z makaronem diet-food spaghetti (klik), ale możecie użyć każdy inny, dowolny, ulubiony :)
Składniki:
2 gałązki natki pietruszki
garść słonecznika
15-20 pistacji
sól
pieprz
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
opcjonalnie: trochę świeżego koperku
Wykonanie:
- Pietruszkę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia.
- Słonecznik prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (delikatnie, należy uważać, aby nie przypalić) i razem z pistacjami dorzucamy do pietruszki. Obieramy czosnek i dodajemy do reszty składników. Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i miksujemy blenderem do rozdrobnienia i połączenia się składników. Oliwy na pewno będzie za mało więc dodajemy tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencje (najważniejsze, żeby się nie rozpływało, więc należy dodawać stopniowo) i doprawiamy solą i pieprzem.
- Gotowe pesto łączymy z ugotowanym, ulubionym makaronem i podajemy.
- Po połączeniu z makaronem, danie uzupełniłyśmy smażonymi ćwiartkami pomidorków koktajlowych.
Smacznego! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz