sobota, 29 marca 2014

51. Wiosna, wiosna! Czyli zielone pesto z pietruszką i pistacjami.

Dzień dobry! 
Jest pięknie, słonecznie i zaczyna robić się zielono. Nasz blog już po pięćdziesiątce, ostatnio kalorycznie i słodko, więc dziś pora na coś zdrowszego i lekkiego. Proponujemy Wam na dzisiejszy obiad pyszne, zielone pesto z pistacjami, pietruszką i czosnkiem jako dodatek do makaronu. Danie idealne na wiosenne popołudnia. My nasze pesto połączyłyśmy z makaronem diet-food spaghetti (klik), ale możecie użyć każdy inny, dowolny, ulubiony :) 



Składniki:

2 gałązki natki pietruszki
garść słonecznika
15-20 pistacji
sól
pieprz 
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
opcjonalnie: trochę świeżego koperku



Wykonanie:


  • Pietruszkę dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do wysokiego naczynia. 
  • Słonecznik prażymy na patelni bez dodatku tłuszczu (delikatnie, należy uważać, aby nie przypalić) i razem z pistacjami dorzucamy do pietruszki. Obieramy czosnek i dodajemy do reszty składników. Wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i miksujemy blenderem do rozdrobnienia i połączenia się składników. Oliwy na pewno będzie za mało więc dodajemy tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencje (najważniejsze, żeby się nie rozpływało, więc należy dodawać stopniowo) i doprawiamy solą i pieprzem. 
  • Gotowe pesto łączymy z ugotowanym, ulubionym makaronem i podajemy. 
  • Po połączeniu z makaronem, danie uzupełniłyśmy smażonymi ćwiartkami pomidorków koktajlowych. 
Domownicy byli tak głodni, że niestety makaron nie załapał się na zdjęcie :( 
Smacznego! ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz