piątek, 4 kwietnia 2014

52. Słońce za oknem i wiosenne rollsy z łososiem i makaronem chińskim.

Pięknie za oknem to i na talerzu musi być pięknie. Dziś na śniadanie zaserwowałyśmy sobie niezbyt śniadaniowy posiłek, wymagający trochę "upaprania" dłoni, ale warto! Rollsy z łososiem to propozycje na każdą porę dnia, można jej użyć jako przekąski, na podwieczorek, podać gościom, na spotkaniu z przyjaciółmi. Są proste, nie wymagają wielu składników i można użyć ulubionych warzyw i dodatków. My użyłyśmy rzodkiew białą, świeżego ogórka, szczypiorku i sezamu. Zapraszamy na przepis! :)


Składniki:

Papier ryżowy (u mnie 5 sztuk- zrobiłam 5 rollsów)
Makaron chiński 
Łosoś wędzony 
Szczypiorek
Ogórek świeży
Rzodkiew biała
Sezam
Ocet balsamiczny
Cukier i sól

Dodatkowo:
Sos sojowy




Wykonanie: 


  • Z makaronem postępujemy według wskazówek na opakowaniu (wrzątek zestawić z palnika i wrzucić do niego makaron, przykryć pokrywką i odcedzić po 3- 4 minutach). 
  • Do miski wlewamy gorącą wodę i moczymy około minutę po jednej sztuce papieru ryżowego (należy uważać aby go nie rozmoczyć, bo będzie się rwał gdy tylko weźmiemy go do ręki)
  • Kroimy 5 plastrów łososia (chyba, że kupimy w plastrach), kroimy ogórek w julienne i zalewamy octem balsamicznym z dodatkiem cukru, soli i sezamu, kroimy rzodkiew w drobną kostkę i solimy, kroimy szczypiorek i makaron na mniejsze kawałki (jest bardzo długi).
  • Rozkładamy namoczony papier ryżowy na talerzu, ok. 5 cm od krawędzi kładziemy plaster łososia, na to makaron, szczypiorek, rzodkiew i ogórek. Zawijamy ze strony z której jest mniejsza część papieru do środka, a następnie podwijamy krawędzie pod spód. Naleśnik będzie się trzymał, ponieważ papier po namoczeniu jest dość klejący. Podajemy z sosem sojowym.
  • Składniki mogą być różne, możemy dodać paprykę czerwoną, chilli, pietruszkę - ulubione warzywa i dodatki. Smacznego! :)




2 komentarze: