wtorek, 10 marca 2015

116. Nieco tropikalnie czyli: tarta z mango i białą czekoladą na kruchym spodzie.

Witajcie kochani..
Wielkimi kalendarzowymi krokami zbliża się wiosna. Dzisiejszy bardzo ciepły i słoneczny dzień był niczym kwietniowy lub majowy.. Aż ciężko było uwierzyć, że to początek marca. Niestety prognozy pogody alarmują, iż jeszcze na tę wymarzoną wiosnę będziemy musieli poczekać. Miejmy jednak nadzieję, że to już niedługo potrwa i te kroki będą naprawdę wielkie (;
Dziś mimo późnej pory chciałybyśmy zaprosić Was na kawałeczek bajecznie pysznej i lekkiej tarty z plastrami mango i kremem na bazie śmietanki i białej czekolady.. Rewelacyjnie komponuje się z ziołowym smakiem świeżego tymianku.. Zarówno rodzinni "degustatorzy"jak i my byłyśmy nią naprawdę zachwycone. A żeby nie przedłużać i nie zanudzać, prezentujemy Wam przepis i fotografie propozycji na wspaniały deser. Pozdrawiamy, do prędkiego usłyszenia! (;


Składniki:

spód:
300g mąki pszennej
100g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki kakao
1 jajo
szczypta soli 

nadzienie: 
200g białej czekolady
200ml śmietanki 30%
1 jajo
1 średnie mango 





Przygotowanie:


  • Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło kroimy na plasterki. Jajo, kakao, sól i cukier puder mieszamy. Mąkę z masłem łączymy przecierając palcami lub siekając nożem aż do otrzymania konsystencji kruszonki, kolejno dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy dłońmi aż do uzyskania zwartego i jednolitego ciasta. Spłaszczamy je, owijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. 


  • Piekarnik nagrzewamy do 190*C  (termoobieg). Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 0,5cm i wylepiamy spód formy do tarty. Podpiekamy je ok. 10 minut i wyciągamy z piekarnika, którego nie wyłączamy. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej. Odmierzamy śmietankę i podgrzewamy ją w garnku z grubym dnem. Jajo lekko ubijamy aż do powstania piany. Gdy śmietanka będzie już wrząca dodajemy ubite jajo, a po wymieszaniu przelewamy przez sitko do roztopionej czekolady. Mieszamy szpatułką aż do uzyskania półpłynnej konsystencji. 


  • Mango myjemy, obieramy i kroimy na plastry, które wykładamy na podpieczony spód i zalewamy je masą czekoladowo - śmietankową. Tartę ponownie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut w 180*C. Wypiek studzimy w wyłączonym piekarniku. Tarta najlepiej smakuje schłodzona. Delektujcie się! (;


1 komentarz:

  1. Z białą czekoladą musiało smakować świetnie :D Jakoś specjalnie tarty nas nie przekonują, bo raczej wolimy konkretne grube ciasta ale kawałek z chęcią byśmy spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń