środa, 29 stycznia 2014

38. Zdrowo, bananowo- czekoladowo, czyli ciasto z fasoli (:

Kolejny dzień zimy. Większości z nas brakuje energii, ciągle chce się czegoś słodkiego, ale ile można? Niedługo wiosna, lato, wyrzuty sumienia, że nie mieścimy się w zeszłoroczne krótkie spodenki i zwiewne sukienki... Otóż mam dla Was alternatywę tych wszystkich "niezdrowości" i proponuję dziś ciasto z fasoli! Ciasto z czerwonej fasoli. Hmm.. kiedyś nie wierzyłam nawet w marchewkowe, a okazało się wilgotne, pyszne i zachwycające pomarańczowym kolorem. Co do tego obawiałam się, że będzie bardzo ciężkie i zakalcowate. Ku mojemu zaskoczeniu wyszło lekkie, puszyste i baaardzo kakaowe. Na te ciasto natchnęły mnie modne obecnie wegańskie zwyczaje żywieniowe i "zdrowy lifestyle" promowany przez wszystkich blogerów, fejsbukowiczów (co jest oczywiście bardzo słuszne i popieram to). 
Taki słodycz idealnie nadaje się do porannej kawy, jako poobiedni deser lub na podwieczorek. Przechodząc do rzeczy... Zapraszamy na ciasto! (:


Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli
2 bardzo dojrzałe banany
1 jajo (można dodać 2)
2,5 łyżki kakao
4 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki otrębów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka karobu
1 łyżka golden syrup (opcjonalnie- można użyć dowolnego słodzidła)
pasek gorzkiej czekolady (o dowolnej zawartości kakao)


Przygotowanie:
  • Fasolę należy dokładnie wypłukać na sitku i wraz z bananem zmiksować blenderem na gładką masę. Dodać kakao, jajo, proszek do pieczenia, golden syrup i karob (melasa z chleba świętojańskiego) i miksujemy do połączenia składników.
  • Dodajemy wiórki kokosowe i otręby aby zagęścić masę i dokładnie mieszamy łyżką.
  • Wylewamy do keksówki, lub innej, dowolnej formy, wstawiamy do nagrzanego do ok. 180 stopni piekarnika. 
  • Ciasto piekłam ok. 40 minut, ale jak wszyscy wiemy czas pieczenia zależy od piekarnika... tak więc sprawdzamy patyczkiem i pieczemy do momentu aż po wbiciu w ciasto patyczek będzie suchy. 
  • Studzimy i posypujemy cukrem pudrem (opcjonalnie- mniej zdrowo ;)). Smacznego, zdrowego!
Zatrzymując się jeszcze na chwilę przy karobie (nie każdy zna, nie każdy wie). Jest to melasa z chleba świętojańskiego. Można ją kupić zapewne w sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych. Alergikom może zastąpić czekoladę, chociaż nie każdemu będzie pasował jej na prawdę specyficzny smak (mi nie przypomina smaku czekolady). Idealnie natomiast komponuje się jako dodatek do ciast tego typu z udziałem kakao, jako polewa do naleśników, słodkich śniadań, owsianki. Jest w 100 % naturalna i bez dodatku cukru.


3 komentarze:

  1. Ciasto swietny jeden z lepszych przepisow <3

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaki zaskakujący, gdy próbuję się go pierwszy raz! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam podobne w sobotę! Jest przeeeepyszne, aż nie chce się wierzyć, że jest ukryta w nim fasolka :)

    OdpowiedzUsuń