środa, 23 lipca 2014

75. Kolejny słodki dzień, czyli serniczki trochę inaczej.

Piękny, słoneczny dzień.
Dla nas to nie tylko wspaniały dzień, ale kolejny, który możemy uczynić jeszcze lepszym. Przygotujmy pyszny deser dla nas i naszych bliskich. Nasze serniczki będą idealne. Zaprezentujemy dwie propozycje ich przygotowania i sami zdecydujecie która Wam się bardziej podoba.
Są bardzo delikatne, bo przygotowane z twarogu 50:50 z serkiem mascarpone. Maliny doskonale komponują się z jabłkami. Do tego chrupiące, prażone płatki migdałów... Można się rozmarzyć, bo czy to nie proste smaki połączone ze sobą idealnie współgrając zachwycają najbardziej? Oj i to jak! No ale nie zatracając się już w zachwycie zapraszamy na przepis i samodzielne przygotowanie tych słodkości!

Składniki (obie wersje)

250 g twarogu półtłustego
250 g serka mascarpone
2 jaja
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 płaska łyżka cukru z wanilią (lub wanilinowy)
1- 2 łyżki cukru pudru (zależnie od upodobań)
konfitura z malin (koniecznie domowa)
jabłko, lub więcej niż jedno (u nas Jabłka Grójeckie)
1 łyżeczka miodu drahimskiego wielokwiatowego
kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny
płatki migdałów
golden syrup (opcjonalnie)


Przygotowanie - wersja 1 - sernik w połówce jabłka


  • Jabłko kroimy na pół i wydrążamy tyle, ile się da uważając aby nie połamać jabłka, jeśli jest kruche i nie wydrążyć za dużo by nie przebić skórki. Wnętrze smarujemy łyżeczką miodu i owijamy folią część jabłka pokrytą skórką.
  • Twaróg miksujemy tak aby trochę rozbić grudki i dodajemy mascarpone. Dodajemy jaja, cukry, mąkę i miksujemy dalej. 
  • Do jabłka nakładamy trochę masy twarogowej i wstawiamy do nagrzanego (180 st.) piekarnika i pieczemy do ścięcia się wierzchu, następnie nakładamy konfiturę malinową wymieszaną z odrobiną skrobi i na to ser aż do krawędzi jabłka. Pieczemy ok. 40-45 minut. W tym czasie prażymy na suchej patelni płatki migdałów aż będą rumiane
  • Deser układamy na talerzu, posypujemy płatkami migdałów, polewamy golden syrupem (można zastąpić miodem, syropem klonowym), układamy maliny (u nas domowe ze słoika, ale jak najbardziej polecamy świeże). Smacznego! :)




Przygotowanie - wersja 2 - mini serniczek na plasterku jabłka


  •  Jabłko kroimy na pół i z jednej połówki wykrajamy bardzo cienko obieraczką miąższ razem ze skórką na krawędzi jabłka (półksiężyce). Wkładamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę miodu i skrapiamy cytryną, mieszamy i odstawiamy. 
  • Napełniamy masą serową foremki do babeczek do połowy wysokości i pieczemy do momentu ścięcia się wierzchu. Wyjmujemy foremkę i nakładamy konfiturę wymieszaną z odrobiną skrobi, zalewamy do końca masą serową i pieczemy dalej ok. 40 minut do zrumienienia się wierzchu serniczków.
  • Odstawiamy do przestudzenia, następnie delikatnie odsuwamy łyżeczką serniki od krawędzi formy. i wyjmujemy tak, aby ich nie uszkodzić. 
  • Na talerzu układamy nasze zamarynowane w miodzie i soku z cytryny półksiężyce jabłka tak aby tworzyły okrąg o średnicy większej niż sernika. Układamy ciastko posypujemy migdałami, układamy zwinięte półksiężyce z jabłka i maliny. Opcjonalnie polewamy golden syrupem. Smacznego! 

Bierzemy udział w konkursie "Blog ze Znakiem Smaku".


5 komentarzy:

  1. Ale pyszności dzisiaj serwujecie! :) Chętnie bym się na niego skusiła :P

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności:) świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nic dodać , nic ująć - tylko zrobić i zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiały smakować wyśmienicie. A forma podania zachwycająca :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Niezwykły sposób na podanie sernika!

    OdpowiedzUsuń