Piękny, słoneczny dzień.
Dla nas to nie tylko wspaniały dzień, ale kolejny, który możemy uczynić jeszcze lepszym. Przygotujmy pyszny deser dla nas i naszych bliskich. Nasze serniczki będą idealne. Zaprezentujemy dwie propozycje ich przygotowania i sami zdecydujecie która Wam się bardziej podoba.
Są bardzo delikatne, bo przygotowane z twarogu 50:50 z serkiem mascarpone. Maliny doskonale komponują się z jabłkami. Do tego chrupiące, prażone płatki migdałów... Można się rozmarzyć, bo czy to nie proste smaki połączone ze sobą idealnie współgrając zachwycają najbardziej? Oj i to jak! No ale nie zatracając się już w zachwycie zapraszamy na przepis i samodzielne przygotowanie tych słodkości!
Składniki (obie wersje)
250 g twarogu półtłustego
250 g serka mascarpone
2 jaja
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
1 płaska łyżka cukru z wanilią (lub wanilinowy)
1- 2 łyżki cukru pudru (zależnie od upodobań)
konfitura z malin (koniecznie domowa)
jabłko, lub więcej niż jedno (u nas Jabłka Grójeckie)
1 łyżeczka miodu drahimskiego wielokwiatowego
kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny
płatki migdałów
golden syrup (opcjonalnie)
Przygotowanie - wersja 1 - sernik w połówce jabłka
- Jabłko kroimy na pół i wydrążamy tyle, ile się da uważając aby nie połamać jabłka, jeśli jest kruche i nie wydrążyć za dużo by nie przebić skórki. Wnętrze smarujemy łyżeczką miodu i owijamy folią część jabłka pokrytą skórką.
- Twaróg miksujemy tak aby trochę rozbić grudki i dodajemy mascarpone. Dodajemy jaja, cukry, mąkę i miksujemy dalej.
- Do jabłka nakładamy trochę masy twarogowej i wstawiamy do nagrzanego (180 st.) piekarnika i pieczemy do ścięcia się wierzchu, następnie nakładamy konfiturę malinową wymieszaną z odrobiną skrobi i na to ser aż do krawędzi jabłka. Pieczemy ok. 40-45 minut. W tym czasie prażymy na suchej patelni płatki migdałów aż będą rumiane
- Deser układamy na talerzu, posypujemy płatkami migdałów, polewamy golden syrupem (można zastąpić miodem, syropem klonowym), układamy maliny (u nas domowe ze słoika, ale jak najbardziej polecamy świeże). Smacznego! :)
Przygotowanie - wersja 2 - mini serniczek na plasterku jabłka
- Jabłko kroimy na pół i z jednej połówki wykrajamy bardzo cienko obieraczką miąższ razem ze skórką na krawędzi jabłka (półksiężyce). Wkładamy do miseczki, dodajemy łyżeczkę miodu i skrapiamy cytryną, mieszamy i odstawiamy.
- Napełniamy masą serową foremki do babeczek do połowy wysokości i pieczemy do momentu ścięcia się wierzchu. Wyjmujemy foremkę i nakładamy konfiturę wymieszaną z odrobiną skrobi, zalewamy do końca masą serową i pieczemy dalej ok. 40 minut do zrumienienia się wierzchu serniczków.
- Odstawiamy do przestudzenia, następnie delikatnie odsuwamy łyżeczką serniki od krawędzi formy. i wyjmujemy tak, aby ich nie uszkodzić.
- Na talerzu układamy nasze zamarynowane w miodzie i soku z cytryny półksiężyce jabłka tak aby tworzyły okrąg o średnicy większej niż sernika. Układamy ciastko posypujemy migdałami, układamy zwinięte półksiężyce z jabłka i maliny. Opcjonalnie polewamy golden syrupem. Smacznego!
Bierzemy udział w konkursie "Blog ze Znakiem Smaku".
Ale pyszności dzisiaj serwujecie! :) Chętnie bym się na niego skusiła :P
OdpowiedzUsuńpyszności:) świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńNic dodać , nic ująć - tylko zrobić i zajadać :)
OdpowiedzUsuńMusiały smakować wyśmienicie. A forma podania zachwycająca :)
OdpowiedzUsuńNiezwykły sposób na podanie sernika!
OdpowiedzUsuń