wtorek, 22 października 2013

2. Pysznie krucho, czyli ciastka z maszynki.

Dziś witamy Was ciepło, bo jest jesienny piękny i słoneczny dzień. Aż chce się żyć i zrobić coś pożytecznego. Dzisiejszy wpis, tak jak wspomniałyśmy na fejsbuku będzie o kruchych, słodkich i nadzwyczaj prostych... ciastkach! Ciastka, w dodatku z maszynki takiej do mięsa ze specjalną nakładką o różnych kształtach, kojarzą mi się z opowiadaniami babci i jej zeszytem pełnym przepisów.

Przed upieczeniem ciasto jest bardzo delikatne, ale nie powinno się rwać, a po wyjęciu z piekarnika, upieczone ciastka mają piękny złocisty kolor. Ja niektóre posypałam sezamem (na życzenie mojej mamy), według uznania można dodać tak naprawdę wszystko. Jednak moim zdaniem najładniej wyglądają "gołe", bez żadnych udziwnień. 


Składniki:
 
0,5 kg mąki pszennej
1 całe jajo
2 żółtka
kostka masła (200g)
200 g cukru pudru (według uznania)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  • Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajo i żółtka, następnie masło i cukier puder. Zagniatamy miękkie ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę (lub dłużej, ciasto będzie bardziej spójne i zachowa formę). Maszynką do mielenia ze blaszką robimy ciastka o różnych kształtach. 


    Pomoc taty jak zwykle niezastąpiona!

  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 15 minut. Najlepiej kontrolować czas pieczenia (każdy piekarnik jest inny) i zaglądać przez szybkę, wyjąć gdy ciastka będą złociste. 

  • Oczywiście jeśli nie macie maszynki, także możecie zrobić ciastka z tego przepisu rozwałkowując ciasto i wycinając dowolne kształty foremkami. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Pychotka! Ja mam nieco inną maszynkę - typową do ciastek :) ale smak zapewne ten sam - babciny...

    OdpowiedzUsuń