środa, 23 października 2013

3. Ser w wersji słodkiej, łatwej i przyjemnej – czyli zapiekana ricotta z miodem i musem imbirowo-gruszkowym

Deser - w dzieciństwie był esencją podwieczorku, na który każde dziecko reagowało szerokim i szczerym uśmiechem, a jego spożycie objawiało się umorusaną buzią i pełnym żołądkiem. Na etapie dojrzewania słodkości często były przegryzane w chwilach stresu, smutku tj. rozterki miłosne, kłótnie z przyjaciółmi, złe oceny.
Jednak słodki smak towarzyszy nam również przez całą dorosłość i kojarzy się raczej z czymś dobrym, przyjemnym – mają magiczną moc, bo wystarczy jedna słodka chwila zapomnienia i wszystko co złe dookoła znika. Desery łączą – nigdy nie dzielą, wytwarzają w nas endorfiny, a dzięki nim uśmiech, radość, chęć do życia i do działania. Bo często nawet nie dostrzegamy, że po dziś dzień spożywając coś pysznie słodkiego uśmiechamy się tak jak lata temu, z tą umorusaną buzią i z tą beztroską iskrą w oczach – to właśnie w deserach jest najpiękniejsze.

Dzisiejszym wielkim bohaterem tego prostego deseru jest nic innego jak ser Ricotta! Choć jest najczęściej kojarzona z kuchnią włoską, jest znana również w kuchni Meksyku i Rumunii, w której jest uznana za produkt tradycyjny. O jej procesie powstawania, cennych właściwościach odżywczych i prozdrowotnych oraz o przeróżnych daniach świata, w których występuje, można by było pisać bardzo, baaardzo długo – dlatego zachęcam zapoznania się z większą ilością informacji na własną rękę. 
Ostatnimi czasy staje się również popularna w Polsce, dlatego zapraszamy Was do wypróbowania tego prostego przepisu:




Składniki

350-400g sera ricotta

1 jajko

2 łyżki brązowego cukru (najlepiej rozdrobnionego)

2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Pół łyżeczki aromatu waniliowego (do kawy)

Pół łyżeczki syropu cynamonowo- imbirowo- goździkowego –jeśli brak: po prostu cynamon i imbir w proszku

Dodatkowo: 

masło do posmarowania foremek

2 łyżki miodu

Pół dojrzałej, miękkiej gruszki

Szczypta imbiru, odrobina świeżo zmielonego pieprzu (jedno króciutkie przyciśnięcie młynka)
½ szklanki migdałów – rozdrobnionych blenderem, płatków lub wedle upodobań


Przygotowanie:
  • Wszystkie czynności poprzedza nagrzanie piekarnika do temperatury 175-180st.C. – najlepiej z funkcją termoobiegu.

  • Następnie ser ricotta łączymy z jajkiem i pozostałymi składnikami (można mikserem) ucierając wszystko np. widelcem. Masę przekładamy do uprzednio wysmarowanych tłuszczem foremek silikonowych lub kokilek. Wstawiamy do piekarnika na ok.25min – i pieczemy je do uzyskania lekko brązowiej(zarumienionej) barwy masy. 


  • Gruszki dokładnie myjemy, obieramy, oddzielamy gniazda i przeciskamy przez sito – w celu uzyskania musu. Doprawiamy go szczyptą imbiru oraz leciutko posypujemy zmielonym pieprzem. 

  • Po upieczeniu deseru, studzimy go ok.10min, zostawiając w chłodnym miejscu. Następnie szybko, ale ostrożnie wydostajemy z foremek i kładziemy prosto na talerz. Ricottę polewamy miodem, musem oraz posypujemy migdałami! Smacznego!


Deser lekko przypomina sernik, jednak jest dużo delikatniejszy i lżejszy zarówno w smaku jak i w konsystencji . W połączeniu z miodem, wyraziście imbirowym musem i migdałami nastaje harmonia między lekkim serowym smakiem, a wyrazistymi dodatkami tego deseru. 



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię ricottę - jest taka delikatna... Idealna do deserów :)
    Twój podoba mi się bardzo :)

    OdpowiedzUsuń