sobota, 15 lutego 2014

41. A po czterdziestce... sałatka z piersią kurczaka w occie balsamicznym!



Witamy wszystkich serdecznie! 
Dziś wiosenny, przyjemny i dość słoneczny dzień więc i wiosenny obiad/ lunch/ kolacja. Pierś kurczaka marynowana w occie balsamicznym z czosnkiem, miodem, rozmarynem nie tylko wspaniale smakuje i zachwyca delikatnością, ale także cieszy oko. Na zewnątrz jest ładnie brązowa a w środku wciąż idealnie jasna, kremowa.
Do tego zielone dodatki – ogórek, rukola i pomidorki koktajlowe dopełniające całość swoją czerwienią. Natomiast twarde, prażone nasiona słonecznika dodają charakteru całemu zestawowi. Zapraszamy!




Składniki na marynatę

3 łyżki octu balsamicznego

3- 4 łyżki wody

Sól

Świeży rozmaryn

2 ząbki czosnku

Łyżeczka suszonego oregano

Odrobina tymianku


Składniki sałatki

Pierś z kurczaka 

Rukola

Pomidorki koktajlowe

Ogórek zielony

Nasiona słonecznika

Sezam


Składniki na dressing

2 łyżeczki musztardy

1- 2 łyżki oliwy z oliwek

Sok wyciśnięty z cytryny (ilość wedle uznania)

½ łyżeczki miodu prawdziwego

Duuużo zielonej natki pietruszki

Ząbek czosnku

Sól i pieprz do smaku




  • Najpierw przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Pierś kroimy w paski i wkładamy do marynaty.

  • Wszystko zgotowujemy, po czym odstawiamy na bok przykrywając pokrywką. Kurczak musi ostygnąć w marynacie (dobrze, jeśli postoi kilka- kilkanaście godzin).


  • Dressing: musztardę, oliwę, sok z cytryny i miód umieszczamy w miseczce. Natkę pietruszki drobno siekamy – im więcej tym lepiej! Ząbek czosnku także siekamy bardzo drobno i dodajemy wszystko do miseczki. Solimy, pieprzymy i odstawiamy na bok.

  •  Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórka kroimy w dowolny kształt – plastry, paski i marynujemy kilka minut w occie balsamicznym z solą i sezamem, aby zmiękły. Słonecznik podprażamy chwilę na suchej patelni. Rukolę osuszamy na ściereczce/ ręczniku papierowym i układamy na talerzu. Pomidorki kroimy na ćwiartki lub jeszcze drobniej – zależy od ich wielkości i naszych upodobań. Następnie układamy na talerzu według naszej fantazji rukolę, ogórka, pomidory, kurczaka, uzupełniamy polewając dressingiem i posypując słonecznikiem. Smacznego!

1 komentarz: