Witamy wszystkich serdecznie!
Dziś wiosenny, przyjemny i
dość słoneczny dzień więc i wiosenny obiad/ lunch/ kolacja. Pierś kurczaka
marynowana w occie balsamicznym z czosnkiem, miodem, rozmarynem nie tylko
wspaniale smakuje i zachwyca delikatnością, ale także cieszy oko. Na zewnątrz
jest ładnie brązowa a w środku wciąż idealnie jasna, kremowa.
Do tego zielone dodatki – ogórek, rukola i pomidorki
koktajlowe dopełniające całość swoją czerwienią. Natomiast twarde, prażone nasiona
słonecznika dodają charakteru całemu zestawowi. Zapraszamy!
Składniki na marynatę
3 łyżki octu balsamicznego
3- 4 łyżki wody
Sól
Świeży rozmaryn
2 ząbki czosnku
Łyżeczka suszonego oregano
Odrobina tymianku
Składniki sałatki
Pierś z kurczaka
Rukola
Pomidorki koktajlowe
Ogórek zielony
Nasiona słonecznika
Sezam
Składniki na dressing
2 łyżeczki musztardy
1- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sok wyciśnięty z cytryny (ilość wedle uznania)
½ łyżeczki miodu prawdziwego
Duuużo zielonej natki pietruszki
Ząbek czosnku
Sól i pieprz do smaku
- Najpierw przygotowujemy marynatę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Pierś kroimy w paski i wkładamy do marynaty.
- Wszystko zgotowujemy, po czym odstawiamy na bok przykrywając pokrywką. Kurczak musi ostygnąć w marynacie (dobrze, jeśli postoi kilka- kilkanaście godzin).
- Dressing: musztardę, oliwę, sok z cytryny i miód umieszczamy w miseczce. Natkę pietruszki drobno siekamy – im więcej tym lepiej! Ząbek czosnku także siekamy bardzo drobno i dodajemy wszystko do miseczki. Solimy, pieprzymy i odstawiamy na bok.
- Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Ogórka kroimy w dowolny kształt – plastry, paski i marynujemy kilka minut w occie balsamicznym z solą i sezamem, aby zmiękły. Słonecznik podprażamy chwilę na suchej patelni. Rukolę osuszamy na ściereczce/ ręczniku papierowym i układamy na talerzu. Pomidorki kroimy na ćwiartki lub jeszcze drobniej – zależy od ich wielkości i naszych upodobań. Następnie układamy na talerzu według naszej fantazji rukolę, ogórka, pomidory, kurczaka, uzupełniamy polewając dressingiem i posypując słonecznikiem. Smacznego!
Pyszna sałatka!
OdpowiedzUsuń