Witamy! To nasz kolejny
okrągły wpis- już czterdziesty! (; Czas leci niewiarygodnie szybko, bo
dziesięć postów temu żegnałyśmy rok 2013. Chciałybyśmy jeszcze raz z
całego serca podziękować za to, że oglądacie naszego bloga, że 'z wpisu
na wpis' jest Was coraz więcej! Daje nam to naprawdę ogromną satysfakcję
widząc na liczniku (po stosunkowo krótkim czasie) setkę komentarzy i
ponad 8 tysięcy wejść - aż się łezka w oku kręci, naprawdę! To właśnie
dzięki Wam mamy zapał do pracy i przychodzą nam do głowy coraz to nowe
inspiracje, aby nie powielać, a wymyślać coś nowego i czerpać z tego
satysfakcję! Jeszcze raz dzięki!
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki tortowej
20g drożdzy
70g zimnego masła
1 jajo
0,5 szklanki startego sera - np. Gouda
1/4 szklanki ciepłego mleka (temp. ok 36stC) + 2 łyżki mąki
szczypta kurkumy
szczypta pieprzu cayenne
szczypta soli
szczypta cukru
sól morska świeżo mielona
grubo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Do plastikowej miski wlewamy ciepłe mleko, wrzucamy rozkruszone drożdże, dodajemy szczyptę soli i cukru oraz 2 łyżki mąki - wszystko bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do rozpuszczenia składników ( grudki mąki mogą być widoczne). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.15 minut (aby drożdże zaczęły 'działać')
- Piekarnik nagrzewamy do 190*C. Kolejno na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, odrobinę kurkumy, słodkiej papryki i świeżo zmielonego pieprzu oraz zimne kawałki masła. Rozcieramy je palcami z mąką aż do najdokładniejszego połączenia (czynność tę można wykonywać siekając nożem). Następnie do rozczyny dodajemy starty ser, delikatnie mieszając całość.
- Zaraz po tym w mące robimy dołek wlewamy do niego rozczyn ze startym serem, oraz wbijamy żółtko. Wyrabiamy zwarte, elastyczne ciasto. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.30 minut do delikatnego wyrośnięcia. Po ok.30 minutach ciasto ponownie zagniatamy, następnie wyrywamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy na grubość ok.4cm. Każdy "wałek" rozcinamy ostrym nożem na cztery, dość równe kawałki(jak na zdjęciu). Paluszki smarujemy białkiem, z każdej strony oprószamy solą morską i pieprzem kajeńskim kładziemy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia(pomiędzy każdym zostawiamy kilkucentymetrowe odstępy, gdyż delikatnie rosną) i pieczemy od 15 do 20minut - do delikatnego przypieczenia i złocistej barwy.
Dip serowy:
100ml śmietanki 36%
1 kulka sera mozarella
1/4 szklanki startego, żółtego sera np. gouda
pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej, świeżo zmielona sól, pieprz, ulubione przyprawy i zioła (u mnie mieszanka przypraw - suszone pomidory, czosnek, bazylia)
Przygotowanie:
Śmietankę wlewamy do rondla z grubym dnem i podgrzewamy na średnim ogniu. Do wrzącej śmietanki dodajemy pokrojoną w plasterki mozarellę oraz starty ser. Wszystko energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia serów i zgęstnienia. Zestawiamy z ognia i przyprawiamy. (Sos ten jest świetną alternatywą dla dipów na bazie serków topionych, mozarella nadaje mu delikatności i nie jest on przesadnie serowy.) Pysznego chrupania! (;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz