niedziela, 5 października 2014

92. Figowe-love, czyli sernik z białą czekoladą i figami.

Witamy Was serdecznie, dziś u nas bardzo słonecznie i.. znów słodko
Pora roku jaką jest jesień to takie jakby przygotowanie organizmu na zimę, więc sprzyja i w gruncie rzeczy nawet pozwala na słodkie grzeszki. Ale właściwie co to za grzech, przyjemności nie można przeliczać na kalorie! My pozwoliłyśmy dziś sobie na sporą rozpustę. Jako że uwielbiamy serniki (trochę ich na blogu już jest) kolejny raz właśnie on będzie głównym bohaterem naszego wpisu. Sernik z tłustego twarogu z białą czekoladą, do tego figi pokrojone plastry zdobiące jego wierzch. Kawałek takiego "grzechu" polany pięknie bursztynowym i przede wszystkim bardzo smacznym golden syrupem zaspokoi głód na słodycze nawet największego łasucha. 
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć, zjedzenia wzrokiem, a następnie do przygotowania go w domu, bo to nic trudnego, a naprawdę warto.


Składniki na półkruche ciasto

200 g zimnego masła
2 żółtka 
3 łyżki drobnego cukru
szczypta soli
200 g mąki krupczatki
200 g mąki pszennej (typ 450)
1 łyżka śmietany 18%

Przygotowanie


  • Masło kroimy nożem na małe kawałki, wrzucamy do miski, dodajemy cukier, przesiewamy mąkę do tej samej miski i "dziabiemy" dalej masło z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy je najlepiej drewnianą łyżką, a później dosłownie chwilę wyrabiamy dłonią - im krócej będziemy wyrabiać ciasto, tym będzie bardziej kruche. Formujemy kulkę z ciasta, wkładamy w folię i do lodówki.


Składniki na masę sernikową

ok. 1,1 kg twarogu tłustego 
1 opakowanie serka puszystego waniliowego Capresi (opcjonalnie)
100-120 g białej czekolady
ok. 100 ml śmietanki 30%
5 jaj (u nas 4 całe +1 białko)
3/4 szklanki cukru 
2-3 łyżki cukru waniliowego 
2 łyżki skrobi ziemniaczanej

dodatkowo
2 figi

Przygotowanie


  • Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, ciasto rozwałkowujemy dość cienko i rozkładamy na tortownicy tak, aby zakryć też jej boki. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut, aż się podpiecze i lekko zarumieni.
  • Twaróg (z dodatkiem serka lub bez) mielimy dodając powoli śmietankę do uzyskania prawie gładkiej masy. Dodajemy cukry, skrobię i miksujemy. Następnie wbijamy po jednym jajku i po każdym dokładnie miksujemy masę. Na koniec rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę (na większym garnuszku wypełnionym wodą do mniej więcej 1/4 wysokości umieszczamy mniejszy z czekoladą tak, aby dno mniejszego nie dotykało do powierzchni wody). Lekko studzimy i powoli ciągle miksując (gdy poprosicie kogoś o pomoc będzie łatwiej) wlewamy czekoladę do masy serowej. Figi kroimy w cienkie plastry.
  • Temperaturę zmniejszamy do 180 stopni. Na podpieczony spód wylewamy połowę masy serowej, następnie układamy plastry fig, zalewamy resztą masy i na wierzchu również układamy figi. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, i w tej temperaturze pieczemy ok. 20-30 min (bez termoobiegu, z termoobiegiem wystarczy ok. 15 minut). Następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy ok. 70- 80 minut, aż wierzch będzie mocno ścięty. Po upieczeniu studzimy chwilę w uchylonym piekarniku, najlepiej włożyć go na noc do lodówki - na następny dzień jest (serio!) idealny. Polecamy każdy kawałek polać golden syrupem, lub po prostu miodem - smakuje i wygląda jeszcze fajniej. Smacznego (:



6 komentarzy: