piątek, 3 października 2014

91. Na jeden kęs, czyli trufelki z białej i gorzkiej czekolady oraz wytrawne kuleczki serowe.


Dzień dobry. Jak minął Wam tydzień? U nas zaczęły się już zajęcia, całe szczęście raczej nie musimy zrywać się z samego rana i biec na uczelnie. Zajęć mamy mało, ale wolny czas musimy zacząć poświęcać na rozpoczęcie pracy inżynierskiej. Ale nie martwcie się, nie zostawimy Waszych brzuchów i oczu głodnych!
 Na osłodę całego tygodnia mamy dla Was trufelki z białej i gorzkiej czekolady, a zaostrzenie apetytu na weekend - wytrawne serowe kuleczki. Idealna kompozycja na spotkanie ze znajomymi, urodziny - takie przekąski "na raz" robią furorę na tego rodzaju przyjęciach. Przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności, jedynie cierpliwości podczas oczekiwania na to, aż masa zastygnie. Znikają w tempie ekspresowym- spróbujcie sami...



 1. Trufelki z białej czekolady: 
(ok. 20 sztuk)



Składniki:

 200 g białej czekolady

1/5 szklanki śmietanki 36% (ok. 40 ml)


1 łyżka miodu


1 łyżeczka likieru kokosowego


cukier puder, kakao lub wiórki kokosowe do posypania


Sposób przygotowania:



  • Do garnka z grubym dnem wlewamy śmietankę, dodajemy miód, połamaną czekoladę i likier kokosowy, całość podgrzewamy na bardzo małym ogniu regularnie mieszając aż do roztopienia się czekolady i miodu. Masę przekładamy do miski, studzimy, a kolejno wkładamy na lodówki na minimum 2 godziny. Gdy masa będzie półtwarda należy nabierać jej "porcję" za pomocą małej łyżeczki i energicznie i szybko formować kuleczki. Należy to robić szybko by oddać jak najmniej ciepła z dłoni. Kuleczki obtaczamy wiórkami kokosowymi, posypujemy kakao lub cukrem pudrem, umieszczamy w mini-papilotkach i trzymamy w lodówce aż do przyjścia gości (;


2.Trufelki z gorzkiej czekolady i serka mascarpone:



(ok.13 sztuk)

Składniki:


130 g gorzkiej czekolady

130 g serka mascarpone 


napar z 1 łyżeczki kawy rozpuszczalnej i 2 łyżeczek gorącej wody


1 łyżka amaretto (opcjonalnie)


wiórki kokosowe do obtoczenia trufelków







Sposób przygotowania:



  • Czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy ją w garnku z grubym dnem i podgrzewamy na bardzo małym ogniu stale mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia. Gdy czekolada się rozpuści zdejmujemy ją z ognia i studzimy, na początku w chłodnym miejscu, kolejno ok. 20 minut w lodówce, by osiągnęła temp serka. Gdy czekolada będzie już mocno schłodzona serek mascarpone miksujemy na średnich obrotach miksera na puszystą masę. Kolejno dodajemy do niej roztopioną, schłodzoną czekoladę i mieszamy już delikatnie za pomocą łyżki, dodajemy napar kawowy i amaretto, całość finalnie mieszamy. Masę odstawiamy na lodówki na ok.30minut. Formujemy z niej kulki wielkości pralin rafaello, obtaczamy w wiórkach kokosowych i przekładamy do mini-papilotek. Przechowujemy w lodówce aż do poczęstunku.
3. I coś na słono.. czyli kulki z serka twarożkowego, sera cheddar, chili i szczypiorku:
(15-16sztuk)




Składniki:
200g serka naturalnego twarożkowego

15-20gramowa papryczka chili 

100g ostrego sera cheddar

1 mały ząbek czosnku (opcjonalnie)

szczypiorek i papryka słodka suszona do obtoczenia

świeżo zmielona sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 
  • Serek naturalny umieszczamy w miseczce i rozdrabniamy go za pomocą widelca. Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach, z papryczki usuwamy nasiona i siekamy ją na bardzo drobno - opcjonalnie siekamy również ząbek czosnku. Składniki dodajemy do serka i dokładnie mieszamy. Za pomocą dłoni formujemy kulki (możemy sobie to ułatwić zwilżając za każdym razem dłonie w zimnej wodzie). Kulki obtaczamy w słodkiej, suszonej papryce wysypanej na talerzu i umieszczamy je w papierowych papilotkach. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorem oraz startym serem cheddar.. i analogicznie przetrzymujemy w lodówce i już żadne przygotowania nam nie straszne! (; *Kulki serowe idealnie komponują się ze świeżym białym pieczywem np. bagietką.

1 komentarz: