Witajcie kochani! Jak mija czas? U nas zaszło kilka zmian... na blogu (tam na górze!) zmienił się nagłówek i na facebooku trochę więcej grafiki. I przede wszystkim nasze logo. Po głowieniu się i wymyślaniu pozornie najprostszej rzeczy w kocu je mamy. A wpis już 90!
A co na obiad? Na obiad proponujemy Wam kluseczki z twarogu i kaszy manny podane z jogurtem, miodem i cynamonem. Pyszności! Łatwe i szybkie, chociaż lepienie takich kulek może okazać się uciążliwe gdy ciasto lepi się do rąk, ale na wszystko jest jakaś rada... A teraz, aby nie tracić czasu, zapraszamy Was na przepis.
Składniki*
800 g twarogu
4 jaja
ok. 200 g kaszy manny
3 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki masła (do rozpuszczenia)
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego
dodatkowo:
jogurt naturalny
cynamon
miód lipowy (lub inny, ulubiony)
* z podanej ilości składników wychodzi dość dużo kluseczek, ale gdy nie damy radę zjeść wszystkich spokojnie możemy przechowywać je w lodówce i odgrzać gotując kilka minut.
Przygotowanie
- Twaróg rozdrabniamy w malakserze, nie mielimy zbyt długo. Dodajemy kaszę i otręby, mieszamy dalej. Rozpuszczamy masło i lekko przestudzone dolewamy do masy serowej. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Przygotowujemy sobie powierzchnie na której będziemy układać nasze kuleczki, obsypujemy ją grubszą warstwą mąki. Ciasto może trochę przyklejać się do palców podczas lepienia kluseczek - wtedy wystarczy za każdym razem obsypywać dłonie mąką.
- W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli i wrzucamy po kilka (w zależności od wielkości garnka) na wrzątek. Gotujemy od wypłynięcia jeszcze ok. 5 minut - zależy to od wielkości kulek jakie zrobimy, najlepiej wyjąć jedną i sprawdzić czy już jest gotowa. Wykładamy na talerz, polewamy jogurtem, miodem i posypujemy cynamonem. Zjadamy koniecznie ciepłe! Smacznego :)
pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńPięknie podane! Jak kuleczki śniegu :)
OdpowiedzUsuńPo prostu seks na talerzu :)
OdpowiedzUsuńW przepisie nie ma przypadkiem błędu? 2 ŁYŻKI mąki? Na taką ilość składników?
OdpowiedzUsuń