Witamy Was pięknie i ciepło! Pogoda za oknem sprzyja.. Jesień pomimo dość zimnego i surowego początku stała się całkiem łagodna i przyjemna. Promyczki słoneczne umilają dzień od samego rana aż chce się żyć i planować co pysznego dziś sporządzić.. U nas dziś propozycja zarówno obiadowa, ale doskonała również na lunch czy przekąskę. Clafoutis można byłoby porównać do standardowego omleta, ponieważ głównym składnikiem jest puszysta, jajeczna masa, która unosi wypiek i sprawia, że staje się on bardzo pulchny i delikatny.. Powszechnie clafoutis jest sporządzany na słodko, u nas dziś jednak jest w formie wytrawnej, na słono, z dodatkiem pomidorków koktajlowych prosto z ogródka. Duzą delikatność dania przełamuje dodatek nieco ostro-słodkich marynowanych czereśniowych papryczek peperoni.. Po upieczeniu zarówno pomidorki jak i papryczki są bardzo mięciutkie w środku i przy jedzeniu ich aromatyczne soki wręcz rozpływają się w ustach.. Naprawdę polecamy Was sprawić sobie te proste i smakowite danie nawet już dziś:
Składniki:
150 ml śmietanki 30%
4 jaja
4 łyżki mleka
2 łyżki śmietany (u nas firmy Polmlek )
garść posiekanych listków rozmarynu
300g pomidorków koktajlowych
kilka marynowanych papryczek czereśniowych (30g)
niepełna garść czarnych oliwek (ok.30g)
100g sera twarogowego Capresi
pół szklanki startego parmezanu lub innego twardego, dojrzewającego sera
1 duży ząbek czosnku
świeżo zmielona sól i pieprz
odrobina świeżo starej gałki muszkatołowej, kurkumy i suszonego imbiru
masło do wysmarowania formy
*jako dodatek (nasza propozycja): ugotowana zielona fasolka szparagowa polana roztopionym masłem i posypana prażonymi ziarnami słonecznika
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do 190*C (termoobieg). Pomidorki koktajlowe myjemy i osuszamy, z papryczek czereśniowych usuwamy zielone ogonki i przekrajamy ją na połówki lub ćwiartki usuwając z wewnątrz pestki, czosnek i oliwki kroimy w cienkie plasterki. Żaroodporną formę wysmarowujemy obficie masłem i na jej dno wykładamy wyżej wymienione składniki (zachowując dość reguralne odstępy)
- W głębokiej misce za pomocą trzepaczki ubijemy całe jaja na bardzo puszystą masę. Do masy dodajemy śmietankę, śmietanę, mleko, rozmaryn, kurkumę, świeżo startą gałkę muszkatołową i całość jeszcze chwilę energicznie mieszamy by uzyskać bardzo napowietrzoną konsystencję. Masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na wyłożonych wcześniej składnikach układamy warstwę pokruszonego sera Capresi i całość zalewamy masą śmietanowo jajeczną, którą finalnie posypujemy startym parmezanem. Clafoutis pieczemy 30-35 minut na środkowej półce piekarnika - wypiek musi obficie urosnąć i się przyrumienić, będzie gotowy, gdy masa wewnątrz będzie bardzo ścięta i..kolejno delektujemy się - smacznego! (;
Nic dodać, nic ująć :)
OdpowiedzUsuńW przygotowaniu proste, podoba mi się!
OdpowiedzUsuń