piątek, 26 września 2014

88. Ogólnopolski Festiwal Serów i Twarogów - nasz udział w nim i relacja barrdzo fotograficzna!

Witajcie kochani, dziś bez przepisu, ale równie ciekawie. 13 i 14 września odbył się Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa (którego współorganizatorem był nasz Uniwersytet Warmińsko- Mazurski) w którym wzięłyśmy udział i przygotowałyśmy kilka smakołyków z produktów mleczarskich. 
Szczerze mówiąc nie spodziewałyśmy się takiej frekwencji i tego, jak szybko z tac znikną przygotowane przez nas przekąski. 




W przeddzień festiwalu przygotowywałyśmy razem pasty z twarogu wędzonego, mini caprese w postaci koreczków oraz mini serniczki na ciasteczkowym spodzie.


Pasta z twarogu wędzonego z rukolą i słonecznikiem podana z musem z gruszki z tymiankiem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu - ta chyba najbardziej przypadła do gustu paniom.





Kolejna pasta z twarogu wędzonego z dynią, czosnkiem, imbirem, natką pietruszki podana z pomidorkami i prażonym słonecznikiem.











No i ostatnia, trzecia pasta z twarogu wędzonego z papryką i czarnymi oliwkami oraz natką pietruszki. Uff... Sporo kilogramów tego twarogu było do przerobienia. Ale był przepyszny więc podjadanie było jak najbardziej wskazane...




Gotowe czekałyśmy na resztę zespołu, aż skończą przygotowywać pozostałe stoły.
Mnóstwo ludzi przychodziło spytać kiedy w końcu będzie można spróbować, czy to tylko popatrzeć można... Ale w końcu doczekali się ;)




Wszystko znikało w zastraszającym tempie... SERIO!










Najbardziej oczekiwane były mini serniczki, przechodnie deklarowali się, że przyjdą w wyznaczonym czasie, NA PEWNO! i NA PEWNO! spróbują. Przygotowałyśmy ich ponad 100...






Niestety, pięć minut później...













W międzyczasie oglądałyśmy wystawy przygotowane przez mleczarnie i próbowałyśmy jogurtów, serów, twarogów...









...pierogów z Lazurem podanych z jogurtem greckim i miodem, pyszne!











Na koniec tego owocnego dnia usłyszałyśmy także miłą wiadomość o tym, że firma Polmlek wyraziła chęć współpracy z nami i przekazała nam mnóstwo produktów, z których z resztą już przygotowałyśmy dużo nowych potraw, których zdjęcia wraz z przepisami umieścimy w notkach dla Was!


Mamy nadzieje, że zdjęcia i relacja spodobała się Wam i nasze propozycje na użycie pyszneego twarogu wędzonego także! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz