Za oknem zimno, wiatr hula... Jesień oddycha pełną piersią. Już tęskno za latem, ale niedługo jesień będzie piękna i złota, nie?
Ostatnio staramy się robić dla Was trochę "szybsze" dania, aby każdy mógł ich spróbować i nie przerazić się na wstępie ilością składników i czynności do wykonania.
Dziś na tapecie mamy placki z cukinii. Na słodko czy na słono? Jak wolicie? Obie wersje pyszne, a u nas przepis na wersje słoną.
Nasz kabaczek dość spory i jasnozielony, po starciu prawie biały, więc dodatek kurkumy sprawił, że masa stała się idealnie żółta... No ale dość gadania, przejdźmy do rzeczy.
Składniki
1 duża cukinia
1 średnia cebula
4- 5 łyżki mąki krupczatki i łyżka mąki pszennej (zależy od tego jak rzadka będzie masa)
1 duże jajo
łyżeczka tymianku suszonego
łyżeczka kurkumy
pieprz do smaku
sól
Dodatkowo
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka kurkumy
sól i pieprz do smaku
szczypiorek
Przygotowanie
Cukinie dokładnie myjemy, obieramy ze skóry i trzemy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miseczki i zasypujemy sporą ilością soli i odstawiamy na 10-15 minut, żeby puściła sok (którego będzie naprawdę dużo). W tym czasie cebulkę kroimy w drobną kostkę.
Cukinie odciskamy mocno z soku. Do cukinii wsypujemy posiekaną cebulkę, dodajemy mąkę i mieszamy, dodajemy jajo i przyprawy i znów mieszamy, aby dokładnie połączyć składniki.
Przygotowujemy sos jogurtowy: w miseczce umieszczamy jogurt, dodajemy przyprawy. Kroimy drobno szczypiorek. Rozgrzewamy mocno patelnie z odrobiną oleju i smażymy aż będą złociutkie. Podajemy z jogurtowym sosem i szczypiorkiem. U nas także cebulki marynowane - idealnie pasują. Smacznego!
zdecydowanie wole na slono ! z dipem czosnkowym i maaasą Pietruchy :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować,nie jadłam jeszcze takich placków…….
OdpowiedzUsuńhttp://bit.ly/pakietmedyczny
Zabieram się za robienie ☺️
OdpowiedzUsuń