wtorek, 31 grudnia 2013

30. Pyszny deser na okrągłą trzydziestkę: czyli sernik złota rosa!

Hej!!!
To już nasz 30 wpis.. Przy takich liczbach można otwarcie powiedzieć, że człowiek przez swoją pracę staje się sentymentalny(;
Blog stosunkowo założony niedawno daje nam wielką satysfakcję i motywację do dalszego działania oraz inwestycję w niego.. Jest dla nas jednym z bohaterów kluczowych postanowień w nadchodzącym roku 2014!
Dziękujemy wszystkim, którzy odwiedzili naszego bloga!
Na podsumowanie roku 2013r. dodajemy sernik złotą rosę! Zdjęcia jeszcze w stylizacji świątecznej, ale mamy nadzieję, że jeszcze raz, choć przez chwilę cofniecie powrócicie swą pamięcią w te wspaniałe, rodzinne chwile, które niestety tak szybko mijają!
Zapraszamy! (;


 Składniki:

ciasto: 
125mąki pszennej tortowej
125g mąki krupczatki
1/4 szklanki trzcinowego cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 żółtka
150g zimnego masła

masa serowa:
5 jaj
1 szklanka cukru
1 kg zmielonego białego sera (kubełek)
1/2l mleka
0,5 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (można pominąć, ale wtedy należy dodać 3/4l mleka)
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego - przesianego
2łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka aromatu waniliowego (najlepiej takiego do kawy)

białkowa pianka:
5 białek
3 łyżki cukru
odrobina soli


Przygotowanie: 

Piekarnik nagrzewamy do 180stC. Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche. Rozwałkowujemy, wylepiamy dno formy tortowej (o śr. 24-28cm)  Ciasto wstawiamy do lodówki na 20 minut. Kolejno nakuwamy je na całej powierzchni widelcem lub wysypujemy ziarna fasoli i pieczemy 6-7 minut. 



  • Białka z jajek ubijamy z odrobiną soli na jak najwyższych obrotach miksera. Gdy powstanie nam dość sztywna piana partiami dosypujemy cukier i dalej miksujemy by jak najbardziej się rozpuścił. Ubitą pianę wstawiamy do lodówki by nie opadła.



  • Piekarnik ponownie nagrzewamy do 180stC i kolejno łączymy za pomocą miksera: jaja z resztą składników ( mlekiem, serem, przesianym budyniem, cukrem, aromatem i cukrem z prawdziwa wanilią) miksujemy na wolnych obrotach sernika aż do najdokładniejszego połączenia - tak aby nie było widocznych grudek twarogu.


  • Płynną masę wylewamy na upieczony spód, a na jej wierzchu rozsmarowujemy pianę z białek - wedle uznania łyżką lub szpatułką (technika dowolna(;) Sernik pieczemy 2 godziny w temperaturze 180stC. Ostatnie 20minut podpiekamy tylko od spodu. Ciasto musi stygnąć w formie, ponieważ musi się zestaleć. Ciasto posypujemy cukrem  pudrem - wychodzi świetny efekt!


Szczęśliwego nowego roku raz jeszcze
życzy Wam Symfonia smaków : Aleksandra i Julia (;






10 komentarzy:

  1. Życzę Wam kolejnych pysznych wpisów i wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękujemy za te ciepłe słowa- bardzo wiele dla nas znaczą! (;
      Oczywiście życzymy tego samego Tobie oraz dużo szczęścia i pomyślności w już przybyłym 2014!
      Mamy nadzieje, że będziesz nas dalej odwiedzała - pozdrawiamy ciepło!

      Usuń
  2. Pięknie wyszedł! Bardzo go lubię :)

    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tobie również, samych pomyślności, dużo zdrówka oraz przepysznych chwil! (;
      Dziękujemy.

      Usuń
  3. Gratuluję 30! Sernik jest idealny na taką okazję :)
    Życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Dużo uśmiechu, pozytywnego myślenia i samych smacznych pomysłów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tobie również Agato- mnóstwo pozytywnych i smakowitych chwil oraz full'a pieknych wspomnień - bo to one są przecież najważniejsze! Dziękujemy! (; Pozdrawiamy!

      Usuń
  4. Najlepsze życzenia noworoczne :)
    Sernik wygląda wspaniale, idealny wypiek na 30 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tobie również wszystkiego najlepszego, pomyslnego i pysznego!
      Dziękujemy za każdy Twój komentarz - to bardzo dla nas miłe! (;
      Mamy nadzieje, że będziesz nas dalej odwiedzała, pozdrawiamy cieplutko w 2014!

      Usuń
  5. Uwielbiam serniki…….mieszkam w Göteborgu i tutaj sera białego nie ma ,tak więc i serników nie ma,ale ja sie troszkę wycwaniłam i potrafię sobie sama zrobić ser,tak więc taki pyszny sernik tez zrobię, na pewno skorzystam z Twojego przepisu
    http://bit.ly/pakietmedyczny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pani Beato, dziękujemy za wspaniałe komentarze, mamy nadzieję,że skorzysta Pani z naszych przepisów.
      Mamy kilku znajomych w Göteborgu także pozdrawiamy zarówno Panią jak i cały Göteborg! (;

      Usuń