Cześć wszystkim! (;
ps. Nie zapomnijcie wrzucić dziś symbolicznej złotówki do skarbonki WOŚP i pozytywnie bawcie się w ten piękny i dobroduszny dla Polaków dzień! My na pewno nie zapomnimy <3 (;
Składniki:
Biszkopciki :
(wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową)
2 dość duże jaja
60g cukru
70g mąki tortowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka aromatu waniliowego
+opcjonalnie: cukier puder do posypania, listki mięty do ozdoby
Krem cytrynowy (Lemon curd) z dodatkiem kiwi:
1 duża cytryna sparzona wrzątkiem
2 obrane owoce kiwi
100g cukru
1 jajo
1,5 łyżki masła
10g mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
- Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Jaja z cukrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania puszystej masy i minimalnie 2-krotnego zwiększenia ich objętości. (cukier powinnyśmy wsypywać partiami, aby cała ilość jak najdokładniej rozpuściła się)
- Mąkę i sodę oczyszczoną przesiewamy i składniki te dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką wahadłowym ruchem w obydwie strony, na przemian, aż do całkowitego połączenia.
- Na blachach wyścielonych papierem do pieczenia wykładamy małe porcję ciasta (1 biszkopcik= masa na 1/2 powierzchni łyżki). Każdą porcję dokładnie rozsmarowujemy łyżką, tak aby w jak największej mierze przypominała kształt koła, a pomiędzy biszkopcikami zostawiamy ok.5 cm przerwy, aby zapobiec przed ich sklejeniem. Biszkopciki pieczemy od 7 do 10minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy je w zamkniętym piekarniku, aby nie opadły.
- Wystudzone biszkopciki odrywamy zgrabnie od papieru do pieczenia dłonią lub za pomocą szpatułki. Zabieramy się do sporządzania kremu: skórkę z całej cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy z niej również sok. Obrane kiwi przekrajamy na dwie mniejsze połówki i przecieramy je na sicie nad miseczką: w celu otrzymania musu.
- Wyciśnięty sok oraz mus z kiwi wylewamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i gotujemy to na najmniejszym ogniu cały czas dokładnie mieszając łyżką lub trzepaczką. Gdy większość cukru się rozpuści dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz jajko i dalej gotujemy na najmniejszym ogniu i zaczynamy bardzo energicznie mieszać.
- Gdy doprowadzimy masę do wrzenia dodajemy masło i gotujemy ok. 1 minuty na większym ogniu nie przerywając energicznego mieszania. Zestawiamy z ognia. Masa nie powinna mieć grudek, powinna byc gładka. Jeśli masa zbyt mocno nam się zestali i osiągnie konsystencję zbitego budyniu możemy dodawać po odrobinie wody i ciągle mieszając podrzewać na małym ogniu aż do dokładnego połączenia.
- Ostudzonym kremem przekładamy każdą parę biszkoptów, posypujemy cukrem pudrem, ozdabiamy startą skórką z cytryny lub miętą. Pysznego delektoania się! (;
Mini pychotki :D
OdpowiedzUsuń