niedziela, 12 stycznia 2014

34.Coś słodkiego na niedzielny podwieczorek: czyli mini biszkopciki z kremem cytrynowym z dodatkiem kiwi!

Cześć wszystkim! (;
Poranek za oknem nie zapowiadał się dość ciekawie, jednak teraz miło nas zaskoczył "częstując nas" przyjemnymi promieniami słońca.. Niedziela w takim wydaniu jest na pewno bardziej pozytywna. Ten spokojny, wolny dzień, jest często dniem przeznaczonym dla najbliższej rodziny. Jest szansą do rozmowy, wspominania przy wspólnym posiłku, który często składa się na dość spory obiad i przepyszny podwieczorek. W wielu domach taka familijna niedziela przypada regularnie co tydzień, jednak u innych ma miejsce ona od czasu do czasu. My zaliczamy się do tej drugiej grupy, jednak jeśli już zbliża się czas takiego celebrowania wszystko musi być zapięte na ostatni guzik. Grono rodziny jest dla nas bardzo cennym jury pod względem smaku dań, dlatego też zawsze robimy wszystko by takie miłe spotkanie zaakcentować czymś bardzo smakowitym! Dziś zapraszamy Was na wariant, który idealnie spełni swą rolę na niedzielnym podwieczorku(i nie tylko niedzielnym) i uraczy podniebienia całej Waszej rodziny. Zapraszamy!! 
ps. Nie zapomnijcie wrzucić dziś symbolicznej złotówki do skarbonki WOŚP i pozytywnie bawcie się w ten piękny i dobroduszny dla Polaków dzień! My na pewno nie zapomnimy  <3 (;


Składniki:

Biszkopciki :
(wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową) 

2 dość duże jaja 

60g cukru

70g mąki tortowej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka aromatu waniliowego 

+opcjonalnie: cukier puder do posypania, listki mięty do ozdoby 

Krem cytrynowy (Lemon curd) z dodatkiem kiwi: 

1 duża cytryna sparzona wrzątkiem

2 obrane owoce kiwi

100g cukru

1 jajo

1,5 łyżki masła

10g mąki ziemniaczanej


Przygotowanie: 

  • Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Jaja z cukrem ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż do uzyskania puszystej masy i minimalnie 2-krotnego zwiększenia ich objętości. (cukier powinnyśmy wsypywać partiami, aby  cała ilość jak najdokładniej rozpuściła się)
  • Mąkę i sodę oczyszczoną przesiewamy i składniki te dodajemy do masy jajecznej delikatnie mieszając drewnianą łyżką wahadłowym ruchem w obydwie strony, na przemian, aż do całkowitego połączenia. 




  • Na blachach wyścielonych papierem do pieczenia wykładamy małe porcję ciasta (1 biszkopcik= masa na 1/2 powierzchni łyżki). Każdą porcję dokładnie rozsmarowujemy łyżką, tak aby w jak największej mierze przypominała kształt koła, a pomiędzy  biszkopcikami zostawiamy ok.5 cm przerwy, aby zapobiec przed ich sklejeniem. Biszkopciki pieczemy od 7 do 10minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy je w zamkniętym piekarniku, aby nie opadły. 
  • Wystudzone biszkopciki odrywamy zgrabnie od papieru do pieczenia dłonią lub za pomocą szpatułki. Zabieramy się do sporządzania kremu: skórkę z całej cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wyciskamy z niej również sok. Obrane kiwi przekrajamy na dwie mniejsze połówki i przecieramy je na sicie nad miseczką: w celu otrzymania musu.


  • Wyciśnięty sok oraz mus z kiwi wylewamy do rondelka z grubym dnem, dodajemy cukier, skórkę z cytryny i gotujemy to na najmniejszym ogniu cały czas dokładnie mieszając łyżką lub trzepaczką. Gdy większość cukru się rozpuści  dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz jajko i dalej gotujemy na najmniejszym ogniu i zaczynamy bardzo energicznie mieszać. 


  • Gdy doprowadzimy masę do wrzenia dodajemy masło i gotujemy ok. 1 minuty na większym ogniu nie przerywając energicznego mieszania. Zestawiamy z ognia. Masa nie powinna mieć grudek, powinna byc gładka. Jeśli masa zbyt mocno nam się zestali i osiągnie konsystencję zbitego budyniu możemy dodawać po odrobinie wody i ciągle mieszając podrzewać na małym ogniu aż do dokładnego połączenia. 

  • Ostudzonym kremem przekładamy każdą parę biszkoptów, posypujemy cukrem pudrem, ozdabiamy startą skórką z cytryny lub miętą. Pysznego delektoania się! (;


1 komentarz: