Aby nie przedłużać i nie odrywać Was od coraz to większych i dalszych kęsów słodkości, zapraszamy Was do spróbowania naszego przepisu! (;
Składniki (na ok.30sztuk):
1,5 szklanki mąki tortowej
3 jaja
ćwiartka łyżeczki soli
1 łyżka cukru pudru
pół łyżeczki przyprawy ze zmielonych kandyzowanych owoców(opcjonalnie)
olej do głębokiego smażenia (ok.1,5l)
pół szklanki płynnego miodu
ulubione posypki lub cukier puder
Przygotowanie:
- Mąkę z solą i cukrem pudrem przesiewamy do miski, wbijamy do niej jaja oraz wsypujemy przyprawę z kandyzowanymi owocami(opcjonalnie). Początkowo mieszamy łyżką aż do jak najdokładniejszego połączenia składników, kolejno wyrabiamy ciasto rękoma na gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. (Jeśli ciasto będzie lepiło się do rąk posypujemy dłonie mąką i dalej wyrabiamy). Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski i przykrywamy lnianą ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 30-45minut , aby ciasto "wypoczęło".
- Po upłynięciu tego czasu ciasto dzielimy na 5 lub 6 równych części. Z każdej części formujemy wałek o grubości około 2 cm, kolejno kroimy wzdłuż, jak kopytka na porcje o grubości również ok. 2cm. Z każdej porcji formujemy dość zgrabną kulkę. Kulki odkładamy na stolnicę i przykrywamy lnianą ściereczką by nie uschły.
- Kolejno w głębokim(najlepiej żeliwnym) garnku z grubym dnem podgrzewamy olej - musi on osiągnąć temperaturę ok.190*C. Jeśli nie posiadamy specjalnego termometru moment ten sprawdzamy wrzucając mały kawałeczek ciasta - olej będzie dobry jeśli kawałek ciasta po wrzuceniu zacznie skwierczeć.Kulki smażymy około 2 minuty - może być to jednak czas krótszy, więc należy dokładnie obserwować pączuszki, aby zbyt mocno się nie przypiekły. Struffoli wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na talerz do ostygnięcia (pączusie można odsączyć na ręczniku papierowym.
- Następnie w rondelku, na małym ogniu podgrzewamy miód - gdy zacznie on bulgotać i osiągnie bardzo płynną konsystencję rondel zdejmujemy z ognia. Każdą usmażoną kulkę obtaczamy równomiernie w miodzie i obtaczamy w ulubionych posypkach lub cukrze pudrze (preferowane są również płatki migdałów, sezam, kakao, starta czekolada) - wedle smakowych upodobań! Zachęcamy do spróbowania! (;
Paczki wygladaja zabojczo uroczo <3
OdpowiedzUsuń