sobota, 12 kwietnia 2014

56. Coraz bardziej świątecznie, czyli baba z kwiatami!

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc czas zacząć przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy. 
U nas dziś znów słodko, drugie wielkanocne ciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować do wiosennego klimatu świąt wielkanocnych. Czas na przepis, zapraszamy!




Składniki: *

1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
4 łyżki mleka + 4 łyżki śmietanki 30%
3/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżka cukru z wanilią
1 łyżka miodu naturalnego wielokwiatowego (u mnie miód drahimski)
4 jaja (żółtka i białka oddzielić)
1 kostka masła (200 g)




Na przełożenie:

konfitura z fiołków - przepis tu! (może być dowolna, lekko kwaśna np. porzeczkowa, powidła śliwkowe)


Na polewę:

4 łyżki śmietanki 30%
3/4 tabliczki białej czekolady
2 łyżeczki masła


* Należy pamiętać aby składniki były w temperaturze pokojowej (przede wszystkim jaja!! ponieważ inne składniki mokre łączymy w rondlu), w innym wypadku baba może nas niemiło zaskoczyć zakalcem.




Przygotowanie:




  • Masło, mleko, cukry i miód podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia wszystkich składników.
  • Masę studzimy przelewając ją do miski. Gdy ostygnie na przemian wkładamy do niej żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski z masą na ciasto.


  • Formę na babkę (lub keksówkę) smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40- 45 minut. 
  • Babkę z piekarnika możemy wyjąć odrazu, ale z wyjęciem z formy należy poczekać ok. 15 minut, inaczej babka możę się rozpaść. Po ostygnięciu przecinamy babę na pół i przekładamy cienką warstwą konfiturki. Składamy ją z powrotem. 
  • Polewę przygotowujemy w następujący sposób: śmietankę zagotowujemy w rondlu, zestawiamy z gazu i rozpuszczamy w niej czekoladę i masło. Gdy lekko zgęstnieje polewamy nią babkę i ewentualnie dekorujemy - u nas fiołki w cukrze (klik). Smacznego! :)


Babki i babeczki

1 komentarz: