Składniki:
1 pęczek szparagów (7-9 sztuk)
filet z łososia (ok.400g)
2 żółtka
2 ząbki bardzo drobno posiekanego czosnku
garść posiekanych listków świeżej bazylii
1/5 szklanki białego, półwytrawnego wina
garść startego parmezanu parmigiano reggiano (lub grana padano lub zwykłego żółtego sera)
60g masła
garść posiekanych listków bazylii
3 łyżeczki cukru, szczypta soli + łyżka masła do gotowania szparagów
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, sok z cytryny
tłuszcz do wysmarowania formy
Przygotowanie:
- Szparagi dokładnie myjemy, obieramy i odcinamy łykowate końce. Gotujemy je w sporej ilości posłodzonej i osolonej wody z dodatkiem masła ok.10minut (od wrzącej wody, do miękkości). Filet z łososia dokładnie myjemy i przecinamy wzdłuż na 3 plastry o grubości ok.1-1,5cm. Każdy plaster dokładnie osuszamy ręczniczkiem papierowym, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i skraplamy sokiem z cytryny. Ugotowane szparagi hartujemy chwilę zimną wodą i również osuszamy na ręczniku. Formę do zapiekania natłuszczamy i układamy na niej trójkami lub dwójkami osuszone szparagi, a kolejno każdą parę lub trójkę otulamy plastrem łososia.
- Piekarnik nagrzewamy do 200*C(termoobieg). Przyrządzamy sos: w rondelku rozpuszczamy masło do klarownej, płynnej konsystencji i odstawiamy na bok, kolejno w niewielkim garnku zgotowujemy niewielką ilość wody,a do metalowej lub ceramicznej miski wbijamy żółtka, wlewamy wino i w kąpieli wodnej, nad parą ubijamy je na bardzo puszystą masę, gdy takową uzyskamy stopniowo dodajemy stopione masło nie przestajc ubijać trzepaczką nad parą. Miskę zestawiamy z pary wodnej. Do powstałego sosu dodajemy starty parmezan, posiekaną bazylię oraz czosnek, całość doprawiamy do smaku świeżo zmieloną solą, pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową i finalnie, delikatnie mieszamy. Tak przygotowanym sosem polewamy każdą porcję szparagów. Szparagi zapiekamy 10-15 minut aż do zarumienienia powierzchni. Szparagi podajemy udekorowane listkami bazylii lub innymi świeżymi ziołami. Smacznego!
A gdzie są ich główki? Oo
OdpowiedzUsuńBiałe szparagi sprzedawane są bez główek. Pozdrawiamy. :)
UsuńO, pysznie wygląda i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie i do obserwowania :)
Super, będziemy wpadać do Ciebie :) zaglądaj do nas!
OdpowiedzUsuń