poniedziałek, 10 listopada 2014

104. Jesienny, szybki deser czyli: zapiekane brzoskwinie pod puchatą pierzynką.

Witajcie w poniedziałek (:
W dzisiejszy listopadowy wieczór chciałybyśmy zaprosić Was na bardzo prosty, ale efektywny pomysł na deser, a mianowicie zapiekane owoce  - brzoskwinie, w roli głównej. Ze względu na porę roku wykorzystałyśmy te w zalewie, które są dostępne w sklepach przez cały rok. W całość wkomponowałyśmy skórkę z pomarańczy, imbir, migdały, płatki owsiane i puchatą masę cukrowo-jajeczną. 
My owocowe desery uwielbiamy w każdej postaci, takie na ciepło są idealna alternatywą na chłodne popołudnia i wieczory - czyli w sam raz na najbliższe dni. Nasza owocowa "zapiekanka" równie dobrze pasowałaby również do delikatnych, zimnych lodów np. śmietankowych lub waniliowych. Ich dodatek mógłby przyczynić się do powrotu wspomnień ze słoneczych wakacji (: Dlatego też z całego smakowitego serca namawiamy Was do wypróbowania. Urozmaicajmy sobie chłodne dni, kochani: 

Składniki: 

200g brzoskwiń odsączonych z zalewy

1,5 łyżeczki startej skórki z pomarańczy

1 duże jajo

szczypta soli

odrobina imbiru

1 niepełna łyżka amaretto - aromatu do kawy (opcjonalnie)

2 łyżki płatków owsianych, 1 łyżka całych migdałów (lub płatków)

1/5 szklanki cukru trzcinowego (lub białego)

cukier puder do posypania wierzchu

masło do wysmarowania formy



Przygotowanie: 

  • Połówki brzoskwiń odsączamy z zalewy. Dno żaroodpornej formy wysmarowujemy masłem. Układamy na niej brzoskinie tak, aby przylegały do siebie, posypujemy je połową startej skórki z pomarańczy. Piekarnik nagrzewamy do 210*C (termoobieg). Żółtko oddzielamy od białka. Żółtko łączymy z cukrem,drugą połową startej skórki z pomarańczy, aromatem amaretto i suszonym imbirem. Wszystkie składniki mieszamy energicznie trzepaczką aż do uzyskania puszystej, lekkiej masy.


    •  Do białka dodajemy szczyptę soli. Za pomocą miksera, na jego najwyższych obrotach ubijamy bardzo sztywną pianę. Do otrzymanej piany powoli i stopniowo dodajemy masę z żółtek i całość bardzo delikatnie mieszamy. Połączoną masę wylewamy na połówki brzoskwiń. Wierzch posypujemy płatkami owsianymi i migdałami. Deser zapiekamy na środkowej półce rozgrzanego piekarnika od 10 do 15 minut - aż do widocznego zarumienienia "pierzynki". Serwujemy na ciepło.
    •  Smacznego (:


    2 komentarze: