czwartek, 24 października 2013

4. Jesieni na talerzu ciąg dalszy, czyli trójkolorowa zupa krem.


Jesień pełna jest apetycznych kolorów. Często barwy te kojarzą nam się z czymś ciepłym, a zarazem rozgrzewającym nas w chłodne jesienne popołudnia.  
Potrawy tej pory roku powinny składać się z urzekającej kompozycji kolorowych, pastelowych smaków. Powinny być zapamiętane i wspominane przez cały rok. Dlatego dzisiaj zapraszamy Was na trójkolorową zupę krem, która idealnie pozwoli zapisać w Waszej pamięci smaki jesieni.




Składniki:

 Ok. 2,5l wywaru warzywnego lub mięsnego


4-5 średnich marchewek 


Ok.1kg dyni


2 małe puszki (ok.600g) kukurydzy


1-2 średniej wielkości ziemniaki


Ząbek czosnku


Łyżka soku z cytryny + łyżeczka startej skórki cytryny


Imbir, cynamon, kurkuma, gałka muszkatołowa, curry, sól, pieprz czarny i cytrynowy, odrobina brązowego cukru



Przygotowanie:

  • Z Otrzymanego wywaru odlewamy 3 porcję- każdą z nich musi trafić do innego rondla.  Dynię obieramy ze skóry, oddzielamy od niej miąższ i pestki. Warzywa kroimy w dość drobną kostkę.  Do pierwszej porcji wywaru dodajemy kostki dyni, do drugiej pokrojoną marchew, do trzeciej wsypujemy ziarna kukurydzy, pokrojone ziemniaki i posiekany czosnek – wszystko gotujemy na średnim ogniu aż do miękkości warzyw.

  • Krem z dyni doprawiamy curry i cynamonem – dodajemy do niego również sok i skórkę z cytryny.

  • Do kremu z marchwi dodajemy gałkę muszkatołową i imbir.

  • Krem z kukurydzy przyprawiamy jedynie solą,  czarnym pieprzem i odrobiną cukru – nie trzeba  kombinować z innymi przyprawami, ponieważ sama obecność czosnku nadaje zupie fajny, charakterystyczny akcent smakowy (ale oczywiście co kto lubi :)).

  • Po ok.10 minutach, wszystkie kremy rozdrabniamy blenderem. Na koniec doprawiamy solą i cytrynowym pieprzem – nie tyczy się to już oczywiście kremu z kukurydzy, którą moglibyśmy w ten sposób zepsuć. Do zupy idealnie pasują grzanki. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Piękne danie :) zjadłabym z przyjemnoscią :) zapraszam na moj konkurs, bloggerzy również mile widziani :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycająco wygląda na talerzu. Musiałą być pyszna!

    OdpowiedzUsuń