sobota, 16 listopada 2013

14.Apetyczny Ananiasz, czyli szarlotka w wersji ananasowej!

Hej, hej ponownie! Z wielką powagą apelujemy, że nadeszła  pora na późny, sobotni.. deser!  Tak, więc krótko, zwięźle i na temat: otóż dzisiejszą propozycją na podwieczorek jest ciasto ananasowe, którego przepis bazowy opiera się na szarlotce! Pomysł objawił się tym, iż od jakiegoś czasu w mojej kuchni stał piękny, dorodny ananas, którego nie chciałam tak po prostu obrać i zjeść. Słowo ananas silnie kojarzy mi się z imieniem Ananiasz, także dziś zapraszam was na.. apetycznego Ananiasza silnie zadurzonego w szarlotce! 
Zapraszamy! (;



Składniki (na 4 porcje, na 4 kokilki)

Ciasto:
150g mąki pszennej
 Ok. ½ kostki masła
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
1,5 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżka aromatu waniliowego (do kawy)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie:
600g ananasa po obraniu, bądź z puszki (po podduszeniu zostanie ich ½)
3 -4 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny
Wierzch:
2 białka
Odrobina soli
1-2 łyżki curu pudru


Przygotowanie:

  • Wszystkie czynności poprzedza obranie ananasa ( jeśli nie jest z puszki) i kolejno pokrojenie go w drobną kostkę. Następnie kostki ananasa skraplamy sokiem z cytryny, umieszczamy w rondlu lub na patelni i podlewamy wrzącą wodą (ok.1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając i podlewając wodą w celu uniknięcia przypalenia. W połowie duszenia dodajemy cukier. Kiedy masa ananasowa zacznie przypominać konsystencję chutneya dodajemy do niej cynamon, zdejmujemy z ognia i odstawiamy w chłodne miejsce w celu dokładnego schłodzenia.

  •   Mąkę z sodą oczyszczoną przesiewamy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki masło  i łączymy składniki przecierając palcami lub siekając nożem.  Następnie w oddzielnej misce ubijamy żółtka z cukrem brązowym, z aromatem waniliowym i śmietaną – aż do dokładnego połączenia. Kolejno szybko przelewamy masę do mąki – robiąc w niej dołek i szybko zagniatamy dłońmi ciasto. Kolejno spłaszczamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce ok.30 min lub w zamrażalniku na ok.15min.


  • Piekarnik nastawiamy do 180*C, stolnicę oprószamy mąką, wyjmujemy na nią schłodzone ciasto odkrajając 1/5 masy w celu starcia na tarce i posypania wierzchu wypieku. Kolejno spłaszczamy i wałkujemy na grubość ok. 2cm. Następnie rozwałkowane ciasto dzielimy na cztery równe części i wykładamy na spód kokilek wysmarowanych masłem lub innym tłuszczem. Na tę warstwę nakładamy całkowicie ostudzone, przesmażone ananasy i umieszczamy w piekarniku na 25-30min – do tzw. suchego patyczka.


  • W tym samym czasie zimne białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach miksera. Po uzyskaniu zbitej, zwartej piany dodajemy cukier puder dalej jeszcze chwilę miksując. Pianę odstawiamy do lodówki. Kolejno odłożoną część ciasta tarkujemy na tarce o jak najmniejszych oczkach.

  • Po upieczeniu warstwy ciasta wraz z ananasami na wierzch kładziemy pianę z białek, wygładzając przy tym powierzchnię, a następnie posypujemy starkowanym ciastem. Pieczemy kolejne 15 min., dalej w 180*C , a jeśli jest to możliwe jedynie na funkcji – pieczenie od góry. Przed podaniem wypiek można posypać cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną. Zapraszamy do spróbowania! 


3 komentarze: