czwartek, 22 maja 2014

64. Zielone szparagi i jajo w koszulce, czyli pomysł na pyszne śniadanie!

Witamy wszystkich! Dziś u nas prosto i smacznie. Jajo w koszulce, pieczone szparagi, prosciutto, chrupiąca grzanka i kiełki rzodkiewki podane z sosem musztardowo- miodowo- jogurtowym. Może nie do końca prosto, bo przygotowanie idealnego, okrągłego jaja w koszulce z płynnym żółtkiem i ściętym, 'nieglutowatym' białkiem nie jest wcale takie łatwe. 
Połączenie smaków, chociaż niezbyt skomplikowane, bardzo przyjemne i lekkie. Zapraszamy do przygotowania na śniadanie, obiad, podwieczorek (:



Składniki

Szparagi (4 sztuki do jednej porcji)
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
2 łyżki masła 

Przygotowanie

Szparagi myjemy dokładnie, osuszamy i odcinamy zdrewniałe części. Polewamy oliwą i mieszamy ręką tak, aby każdą sztukę pokryć tłuszczem i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy solą, świeżo zmielonym pieprzem i kładziemy na górę 2- 3 łyżki masła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (do ok. 180 stopni) i pieczemy ok. 20 minut (mają być miękkie, ale nie rozpadać się).


Sos musztardowo- miodowy

2 łyżeczki musztardy sarepskiej
łyżeczka miodu prawdziwego 
łyżeczka jogurtu naturalnego

Przygotowanie

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce do uzyskania jednolitej konsystencji.


Składniki na jajo w koszulce

Woda
1- 2 łyżki octu
Jaja kurze

Przygotowanie

Wlewamy wodę do 2/3 wysokości garnka i zagotowujemy, wlewamy ocet. Gdy woda będzie się gotować, wybijamy jedno jajo na mały spodeczek, lub małą chochlę. W wodzie robimy wirek łyżką i delikatnie i powoli wlewamy do niego jajo. Możemy w wodzie, w trakcie gotowania 'obrócić' jajko tak, aby go nie zniszczyć i pomóc owinąć go koszulką z białka.
Gotujemy 2-3 minuty do ścięcia białka (trzeba uważać aby nie ścięło się także żółtko!), wyjmujemy łyżką cedzakową i wkładamy na chwilę do miski z zimną wodą. Przygotowane jajo układamy na talerzu z resztą dodatków.


Dodatkowo

Kiełki rzodkiewki (lub inne, ulubione) 
Szynka prosciutto (podsmażona na patelni lub surowa) ew. smażony boczek
Grzanka (rozgrzewamy patelnie z odrobiną oliwy z wytłoczyn, wkładamy pokrojoną w plastry bagietkę, chleb, bułkę i z dwóch stron smażymy do uzyskania złotego koloru i chrupkiej konsystencji).




Tak przygotowane poszczególne składniki naszego dania możemy ułożyć na talerzu według własnej fantazji i mile zaskoczyć domowników, gości, a może nawet samego siebie. Smacznego! :)



2 komentarze: